Mon. Jun 24th, 2024

Winkler Gyula: összefogással lehetünk sikeresek május 26-án

Közösségünk vezetőinek nagy felelősségük van abban, hogy helyi szinten megvalósuljon az összefogás, és mi, erdélyi magyarok, sikeresen szerepeljünk a május 26-i európai parlamenti választásokon” – mondta el Winkler Gyula EP-képviselőjelölt a Maros megyei Magyarsároson megszervezett lakossági fórumon. 

Az EP-képviselőjelölt szerint három okból fontos, hogy közösségként jó eredményt érjünk el az EP-választáson. „Az egyik a gazdasági ok: 2021-ben kezdődik az új EU-s költségvetési időszak, ekkor dől el, hogy mi lesz az uniós közös agrárpolitikával, a területalapú kifizetésekkel. Mi azt szeretnénk, hogy ezek a támogatások növekedjenek. A második ok a kisebbségi ügyeink képviselete, ami a Minority SafePack európai kisebbségügyi kezdeményeséshez kapcsolódik. 1,2 millió aláírást gyűjtöttünk erre a kezdeményezésre, amely 50 millió uniós állampolgárt képvisel. Amikor az Európai Bizottság azt mondta, hogy nincs kompetenciája ezzel a kérdéssel foglalkozni, mi nem hagytuk magunkat, és bepereltük a Bizottságot. Három év után pert nyertünk, és a következő időszakban azért fogunk dolgozni, hogy létrejöjjön az őshonos kisebbségek helyzetét Európa-szerte megnyugtatóan rendező uniós szabályozás. Harmadsorban ez a választás nemzeti ügy. Erős, Kárpát-medencei magyar képviseletre lesz szükség, hogy hatékonyan képviselhessük közös érdekeinket” – hangoztatta Winkler Gyula.

A lakossági fórum egyik résztvevője a Brexit hatásairól kérdezte az EP-képviselőt. Winkler Gyula elmondta, több mint 400 ezer romániai állampolgár dolgozik, tanul vagy vállalkozik az Egyesült Királyságban, ezek között 25-30 ezerre tehető az erdélyi magyarok száma. Ők törvényesen tartózkodnak a szigetországban, amely még jelenleg az EU tagállama. Az elmúlt két évben a Brexit-tárgyalások folyamatában az Európai Parlament az EU állampolgárainak jogait helyezte előtérbe, ez volt a legfontosabb prioritása a tárgyalási mandátumnak, amellyel az EP megbízta az unió tárgyalóbizottságát.

RMDSZ-tájékoztató