Tue. Jul 16th, 2024

Önkormányzati vezetőink rálátást kaphattak az európai intézmények tevékenységére

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására egy népes küldöttség, polgármesterek, alpolgármesterek vettek részt egy háromnapos brüsszeli látogatáson, azzal a céllal, hogy megfelelő tájékoztatást kaphassanak mindarról, ami a brüsszeli parlament, az európai tanács működését illeti.

Az önkormányzati vezetők rálátást kaphattak az európai intézmények tevékenységére, megismerhették, melyek azok a tendenciák, amelyek a brüsszeli vezetést foglalkoztatják, és előbb-utóbb kihatással lesznek a tagországokra, ezek állampolgáraira is – ismertette Seres Dénes parlamenti képviselő.

„Érdekesek voltak a költségvetési, intézmények közötti együttműködések, ezen belül a tagországok képviseleteinek a hozzájárulása, a nemzeti érdekek képviselése. Sok minden felvetődött a három nap során, amelyekre kompetens válaszokat kaphattunk illetékes személyektől. Rendkívüli volt a Parlamentárium, amely az európai parlament kialakulását mutatta be az évek folyamán: szembesülhettünk sok nemzeti, országos, nagyrészt európai megmozdulással, gazdasági, szociálpolitikai fejlődést ábrázoló képekkel, magyarázatokkal, ami felért egy nagyon fontos, tárgyilagos történelmi leckével is” – nyilatkozta a képviselő, hozzátéve, Románia 2007-től az unió tagja, és kézzel foghatók azok a megvalósítások, mind helyi, megyei, mind országos szinten, amelyek történtek és történnek, hiszen falvainkban ki van építve az infrastruktúra, a környezetvédelmi, intézményi beruházások nagyszabásúak voltak, és nyilvánvaló ennek folytatása is kell legyen, mert szeretnénk elérni azt a szintet, amelyen a nyugati társadalmak vannak, egyszóval egy civilizált, biztonságos életmódot.

A látogatás során szó esett a jelenlegi nehézségekről, az energiahordozók hiányáról, ami a szomszédságunkban kirobbanó háború óta következett be, azokról az elképzelésekről, töprengésekről, amelyekre egyrészt uniós szinten, másrészt minden tagálam szintjén próbálnak megoldást találni, hogy a krízis hatása minél kevésbé legyen érezhető.

A képviselő a delegáció nevében megköszönte a meghívást, mondván: fontos, hatékony három napot töltöttek Brüsszelben.