Fri. Jul 12th, 2024

Az Európai Bizottság felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hagyja jóvá Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását

Szerdán elfogadott jelentésében az Európai Bizottság felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország teljes mértékű schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

‘Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra’ – nyilatkozta a jelentésről a szerdai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, aki szerint a három ország ‘teljességgel megérdemli’ a schengeni tagságot. ‘Túlságosan sokat kellett várakozniuk a felvételre’ – fogalmazott.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Románia határigazgatási rendszere magas színvonalú, beleértve a határok felügyeletét, a rendszeres határellenőrzést, valamint a nemzetközi rendőrségi együttműködést. Emellett az ország aktívan részt vesz az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelemben, a Schengeni Információs Rendszerhez pedig megfelelően csatlakozott, és megvannak az eszközei a visszafordítás tilalmának tiszteletben tartására.