Thu. Apr 18th, 2024

Erős Európát, fejlődő Erdélyt! – az RMDSZ célkitűzéseiről beszélt Winkler Gyula

Európa akkor lesz erős, amikor összefog, amikor a mi közösségünk is gyarapodik, és itthon is jobban élnek az emberek. Erdély fejlődéséhez az szükséges, hogy az unió támogassa a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. Mi olyan Európát szeretnénk, amely nem veszélyként tekint ránk, őshonos kisebbségekre, hanem megbecsül, támogat és megvéd minket. Mi erős Európát, fejlődő Erdélyt akarunk. Nekünk ez a jövőnk. Erről döntünk május 26-án” – mondta Winkler Gyula hétfőn Szászrégenben.

Az EP-képviselőjelölt bemutatta az RMDSZ ,,Erős Európát, fejlődő Erdélyt!” mottóval fémjelzett ötpontos EP-választási programját.

Az első pont a kisebbségi törvény: szükségünk van egy olyan európai szabályozásra, amely nekünk, erdélyi magyaroknak fogódzót jelent. A második pont arról szól, hogy több uniós pénzt akarunk közösségeink fejlesztésére, a versenyképesség növelésére és a regionális projektjeink megvalósítására. A harmadik pontban a gazdák jövőjével foglalkozunk, az ő érdekeikért ki fogunk állni Brüsszelben. Azt akarjuk, hogy megtartsuk és növeljük a mezőgazdasági támogatásokat. Kiemelt figyelmet szentelünk a fiatal gazdáknak, valamint a családi farmok támogatásának. A következő célkitűzésünk az, hogy a kettős mércét szüntesse meg az EU, és legyünk az európai közösség teljes jogú állampolgárai. Ehhez az is szükséges, hogy országunk csatlakozzon a schengeni övezethez, és akkor, amikor a gazdasági körülmények lehetővé teszik, vezessük be az európai fizetőeszközt, az eurót. Az ötödik pontunk talán a legfontosabb, mert az a fiatalokhoz szól. Új, fiatal-centrikus Erdélyt kell létrehoznunk, amely versenyképessé válik a 21. század Európájában. Csak így tudjuk megfékezni a fiatalok elvándorlását” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. 

Szerinte a csatlakozáskor olyan elvárásai is voltak az erdélyi magyarságnak, amelyek azóta sem teljesültek. Az érem másik oldala az, hogy rengeteg olyan hozadéka van az uniónak, amelyet lehetetlen letagadni. Hangsúlyozta, Brüsszel nincs messze, hiszen az ott született döntések közvetlenül érintik a mindennapi életünket, elég csak az agrártámogatásokra, vidékfejlesztési programra, vagy a diákoknak, hallgatóknak szóló csereprogramokra gondolni.

A fejlődés nem jön magától, csak a lehetőségek, és rajtunk múlik, hogy élünk vagy sem ezekkel a lehetőségekkel” – mondta Winkler Gyula.

Hangsúlyozta, május 26-án sorsdöntő választás következik, mert Európa válaszút előtt áll: az egyik út az olvasztótégely-Európa, a másik pedig a közösségek és a régiók Európája. „Mi ez utóbbi, mozaik-Európa mellett állunk ki, ahol egymás mellett élnek a kultúrák, vallások, hagyományok, nemzetek és közösségek. Ennek a mozaiknak számunkra a legékesebb drágaköve a mi szülőföldünk Erdély-Transilvania-Siebenbürgen” – összegzett Winkler Gyula.