Thu. Jun 20th, 2024

Világháború alakítja ki az új világrendet?

Kerekasztal-beszélgetés az Erdélyi Magyar Televízió és a Sapientia EMTE szervezésében

Lesz-e világháború? Milyen lesz az új világrend? – ezek voltak a központi kérdései annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet az orosz-ukrán háború kitörésének egyéves évfordulóján szervezett az Erdélyi Magyar Televízió és a Sapientia EMTE a marosvásárhelyi IncubCenterben. Jakab Orsolya és Farkas István, a 24plusz műsorvezetői Dr. Robert C. Castel és Dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőket és Dr. Szenkovics Dezső egyetemi oktatót kérdezték.

A parázs vitákat is hozó kerekasztal-beszélgetésen a meghívottak elsősorban abban nem értettek egyet, hogy melyek a világháború kitörésének feltételei. Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója nem gondolná, hogy az orosz-ukrán háború világháborúvá fajulna.

Részben azért nem hiszem, mert a világ nagyhatalmai nem akarnak világháborút, másrészt pedig azt gondolom, hogy maga Oroszország sem akar világháborút. Harmadrészt meg azt gondolom, hogy véletlenül nem törnek ki világháborúk. Tehát háborúk meg konfliktusok kitörhetnek, de világháború, az semmiféleképpen nem – fogalmazott Dr. Tálas Péter.

Ezzel ellentétben Dr. Robert C. Castel, a Neokohn főmunkatársa úgy vélekedett, egyetlen világháború sem azért tört ki, mert ezt eldöntötte volna előre valaki. Kifejtette, hisz abban, hogy Ukrajnának, szuverén nemzetállamként „szent joga” van ahhoz, hogy megvédje szabadságát.

Az aggaszt engem ebben a konfliktusban, hogy a NATO, mint intézmény egy olyan világban született, amely egy kétpólusú világ volt, aztán egypólusú világ lett. Az égvilágon semmi garancia nincs rá, hogy ez a NATO nevű konfekció, amit gyártottak, ráillik egy többpólusú világ méreteire – vélia biztonságpolitikai szakértő.

Dr. Szenkovics Dezső szerint egy sokismeretlenes egyenlet még, hogy lesz-e világháború, vagy sem, de örvendetesnek tartja, hogy nemrégiben kiderült az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálatairól, hogy egyeztetést folytatnak Oroszországgal. Úgy véli ez az egyik útja annak, hogy elkerüljük a lehetséges félreértéseket és a fegyveres konfliktust. Hogy lesz-e világháború vagy nem lesz, az attól is függ, hogy a Nyugat meddig lesz maximálisan elkötelezett Ukrajna mellett – állapította mega Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja.

A kerekasztal-beszélgetésen továbbá a Gandhi-kutató Szenkovics elmondta, szerinte miért kell a jövőben Indiával is számolni, de szó esett Kína esetleges szerepéről is. Dr. Tálas Péter kifejtette, miért gondolja úgy, hogy Volodimir Zelenszkij Ukrajna Kossuth Lajosa. Robert C. Castel pedig annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Románia és Lengyelország szerepe csak látszólag növekedett meg a háború hatására a térségben.

A kerekasztal-beszélgetésről videófelvétel készült, ez megtekinthető hétfőn este 9 órától az Erdélyi Magyar Televízió YouTube csatornáján. Ugyanitt elérhető az orosz-ukrán háború egy évéről szóló elemzőműsorunk, a 24 plusz különkiadása.