Thu. Jun 20th, 2024

Vincze Loránt: Az RMDSZ-ben megvan a potenciál, hogy ráerősítsen a külpolitikára

Nem a tisztségek elérése a fontos, hanem hogy az erdélyi magyar emberek támogatását elnyerjük, mert az jelenti az erős mandátumot, ha meggyőző támogatást tudunk szerezni. Az elmúlt években jelentős eredményeket tudtunk felmutatni az RMDSZ külpolitikai munkájában, nemcsak a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés által, hiszen az Európai Néppártban is felnéznek az RMDSZ-re, egyenlő partnerként fogadják el, és a washingtoni kapcsolatainkat is erősítettük. De az a tapasztalatom, hogy mindig lehet jobbá tenni a munkánkat, és a Szövetségben megvan az a potenciál, hogy még inkább ráerősítsünk az RMDSZ külpolitikájára” – mondta el Vincze Loránt EP-jelölt, FUEN-elnök, az RMDSZ külügyi titkára hétfőn reggel a Kolozsvári rádió Hangoló című műsorában.

Az Európai Parlamenti jelöltlista befutó helyeiért folyó belső versennyel kapcsolatban Vincze úgy fogalmazott: ez egy jó felállás, mind az öt jelölt alkalmas a képviselői munkára, és az is látszik, hogy nincsenek eltérő elveik és céljaik, mindannyian ugyanazt szeretnék: fejlődő Erdélyt. Meglátásában csupán abban van különbség, hogy ki hogyan közelíti meg a célokat. „Én azt mondom, innovatívabb megközelítésre van szükség, mert van két EP-képviselőnk, de nincs és nem is lesz uniós biztosunk, és az Európai Tanácsban sem lesz állam- vagy kormányfőnk. Ezért a klasszikus képviselői munka mellett szükség van az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal való kapcsolattartásra, lobbizásra is, új szövetségek megkötésére, és az európai fővárosok fele is kell fordulnunk, hogy megteremthessük a céljaink eléréséhez szükséges kritikus többséget.” Hozzátette: szeretnék, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppárt legyen a legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsalád, de a kisebbségi ügyek esetében fontosnak tartja a többi pártcsaláddal való kapcsolattartást és azok meggyőzését is, a sikerhez azonban a jelenlét az EP-ben elengedhetetlen.

Vincze Loránt elmondta: világossá kell tenni, hogy Erdély fejlesztése uniós pénzalapokból történt, ami óriási segítség az önkormányzatoknak, és kár lenne ezt a trendet megtörni. A román költségvetésből látszik, hogy a nagy beruházásokra nincs itthon elegendő keret, ezért különösen nagy szükség van az uniós forrásokra. Az erdélyi gazdák is megszokták, készpénznek veszik, hogy jönnek a támogatások, de fontos, hogy ott legyünk, és képviseljük az érdekeiket, és ne hagyjuk, hogy például azok kerüljenek többségbe, akik a háztáji gazdaságok helyett például a nagy nyugati-európai farmokat támogatnák, mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy a kisebbségi jogok terén várható-e áttörés a következő években az Unióban, a FUEN elnöke úgy vélekedett, a valódi újdonság az, hogy ezúttal maguk az uniós polgárok kérik ezt. Az Európai Parlament többsége eddig is pozitívan viszonyult a kisebbségek ügyéhez, több jelentést is elfogadott, de az Európai Bizottság nem tett semmit az ügyben. „Meg fogjuk törni ezt a trendet az új Európai Bizottsággal, amelynek remélhetőleg a kisebbségi ügy mellett elkötelezett néppárti Manfred Weber lesz az elnöke. Nem lesz egyszerű, de ha végre lesz partner, akivel reális párbeszédet tudunk folytatni, akkor hiszem, hogy megnyílik az út” – mondta el az RMDSZ EP-képviselő-jelöltje.