Sun. Dec 10th, 2023

RMDSZ: a kormány módosítsa a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, és csak 2020-tól ültesse gyakorlatba

Az RMDSZ nem ért egyet a kormány 114-es számú sürgősségi kormányrendeletével, amely alapos hatástanulmány nélkül alapjaiban befolyásolná és változtatná meg a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában. Erről Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője fogalmazta meg a Szövetség álláspontját ma délután a képviselőház plénuma előtt, a pénzügyminiszter meghallgatásán.

Több szempontból is kifogásoljuk a 114-es sürgősségi kormányrendeletet. Nem értünk egyet azzal, hogy az ország fiskális rendszerét és a gazdasági életet befolyásoló sürgősségi kormányrendeletet – hatástanulmányok hiányában – egyik hónapról a másikra gyakorlatba ültessenek, ahogyan azt sem tudjuk elfogadni, hogy az energetikai, banki, építészeti területeket szabályzó törvényeket, valamint a magánnyugdíjalap jogi keretét is gyökeresen megváltoztassa” – mutatott rá Benedek Zakariás.

„Azt kérjük a kormánytól és a kormánykoalíciótól, hogy módosítsa a sürgősségi kormányrendelet, és csak 2020-tól léptesse gyakorlatba azt. Így egy év áll a rendelkezésére, hogy készítsen egy átfogó hatástanulmányt azért, hogy bebizonyítsa ezeknek az intézkedéseknek a szükségességét és fenntarthatóságát. Meg kell győződnünk arról, hogy az ilyen jellegű fiskális módosítások nem lebénítják, hanem korrekciókat vezetnek be a gazdasági szféra működésébe, és főleg arról, hogy a több mint húsz pontban számos törvényt módosító rendelet megalapozott minden szempontból” – zárta plénumi hozzászólását Benedek Zakariás.

Az RMDSZ törvényhozói az elmúlt időszakban több fórumon is bírálták a sürgősségi kormányrendeletet, és annak mielőbbi módosítására hívták fel a figyelmet. A Szövetség a 114-es SKR parlamenti vitája alatt több módosító javaslatot fog iktatni.

RMDSZ-tájékoztató