Thu. Sep 21st, 2023

Hegedüs Csilla: feladatot kérek, hogy megvalósíthassuk céljainkat

Azért kell jól szerepelnünk a május 26-ai választáson, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségnek erős képviselete legyen az Európai Parlamentben. Mi azt akarjuk, hogy közösségünk tovább fejlődjön Uniós forrásokból, és Európa törvényben rendezze a kisebbségek ügyét” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn a Kolozs megyei önkormányzati elöljárók fórumán.

A májusi európai parlamenti választás Európa és Erdély jövőjét egyaránt meg fogja határozni: az Európai Unió ezt követően nyilvánvalóan változni fog, és csak rajtunk múlik, hogy ennek az átalakulásnak a nyertesei vagy vesztesei leszünk-e. Ezen a választáson dől el, hogy az európai döntéshozatalban azok a politikusok kerülnek-e többségbe, akik fontosnak tartják a régiók továbbfejlesztését, a helyi beruházásokat, vagy azok, akik az európai szolidaritást elvét tükröző, a felzárkóztatást szolgáló támogatási rendszereket visszaszorítanák” – fejtette ki az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének rendezvényén a politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati vezetők az uniós támogatások segítségével eddig is jelentős fejlesztéseket tudtak megvalósítani településeiken, s gyarapodni, fejlődni tudtak a román állam által kevésbé támogatott régiók is. „Európai parlamenti képviselőkként fel kell lépnünk azért, hogy ezek a támogatások megmaradhassanak, hogy az elkezdődött fejlődési folyamat Erdélyben ne akadjon el” – nyomatékosított Hegedüs Csilla.

Az EP-választás másik nagy tétje az őshonos nemzeti kisebbségek jogvédelmi kérdéseinek rendezése: az Európai Uniónak törvényben kell köteleznie tagállamait a kisebbségek jogainak tiszteletben tartására – folytatta a politikus, hozzátéve: „most dől el, hogy olyan csapat kerül-e majd az újonnan felálló Európai Bizottságba, amely támogatja az európai kisebbségvédelmet, vagy azok döntenek majd jövőnkről, akik a Minority SafePack kezdeményezést aláíró 1,3 millió európai állampolgár kérését semmibe veszik.”

Azt akarjuk, hogy településeink, közösségünk tovább fejlődhessenek az uniós források segítségével, és hogy Európa végre törvényben rendezze a kisebbségek ügyét” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. „Én feladatot kérek: azt vállalom, hogy európai parlamenti képviselőként közösségünk gondjait megismertetem úgy az EP törvényhozóival, mint az ügyeink megoldásában kulcsfontosságú szerepet betöltő biztosokkal, és hogy megoldásukhoz partnereket keresek. Azért fogok dolgozni, hogy a támogatások megmaradjanak, hogy az érintettek időben értesüljenek a pályázati lehetőségekről, hogy olyan Erdélyben élhessünk, amelyben fiataljaink is jövőt építhessenek maguknak” – emelte ki. Elmondta: nem csodát ígér, hanem állandó kapcsolattartást, és azt, hogy mindig partner lesz a célok, törekvések megvalósításában.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az RMDSZ-nek 200 ezer aláírásra van szüksége ahhoz, hogy az európai parlamenti választáson indulhassanak jelöltjei, az aláírásgyűjtés megkezdődött. „Kérjük közösségünk támogatását ahhoz, hogy erősíthessük a Kárpát-medencei magyar képviseletet, hogy kiállhassunk Európában a magyar ügyért!” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla.