Sun. Apr 2nd, 2023

Oltean Csongor: Románia nem tartja tiszteletben a kisebbségek jogait

Május 26-án a magyar emberek bizalmat szavaztak nekünk, de a munka nem áll meg, sőt, most kezdődik, hiszen közösségeinket folyamatos támadások érik jelenleg is – emelte ki beszédében Oltean Csongor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a június 15-én, a Brassó megyei RMDSZ küldöttgyűlésen, ahol külön megköszönte a helyi közösség összefogását.

Oltean kihangsúlyozta: minden európai fórumon, minden lehetőséget megragadva arról beszélnek majd, hogy Románia nem tartja tiszteletben a kisebbségek jogait. Az európai kisebbségvédelmi törvény létrehozása sürgető ügy, hiszen meg kell értetni Európával: csak akkor lehet erős, ha a kisebbségben élő több mint 50 millió állampolgár biztonságban érzi magát.

Az alelnök elsősorban az úzvölgyi eseményekre reflektált, de külön felhívta a résztvevők figyelmét a június 14-én történtekre is, amikor a román kormány a magyar közösség számára létrehozott Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet átnevezte George Emil Paladenak.

„Június 6-án az úzvölgyi első világháborús sírkertnél példátlan agressziónak lehettünk szemtanúi. Jómagam személyesen is ott voltam és tanúsíthatom, hogy miközben a magyar közösség élőláncba állva imádkozott és védte a lezárt temetőt, a román nacionalisták magyarellenes szavakat skandáltak, kövekkel dobáltak és szidalmaztak bennünket” – mondta Oltean.

A konfliktus kirobbanása előtti részleteket is felvázolta, elmondta, hogy többször felhívták a hatóságok figyelmét arra, hogy rendezzék az úzvölgyi temető helyzetét. „Bár szinte minden létező intézmény és illetékes szerv belátja, hogy igazunk van, belátja, hogy törvénytelenségeket követtek el, mégis azt tapasztalhatjuk nap mint nap, hogy valakiknek érdekük ezt a feszültséget fenntartani, valakinek érdekük a magyar közösséget támadni – hangsúlyozta Oltean. Hozátette, hogy mindezen jogellenes lépések miatt szakadt meg az RMDSZ és a kormánykoalíció közötti megállapodás. Ezen felül egy bizalmatlansági indítványt is aláírnak, hiszen a kormánynak már több mint egy hónapja tudomása volt az úzvölgyi törvénytelenségekről, ennek ellenére semmit nem tett a konfliktus megelőzéséért. Megfelelő intézkedések helyett színlelés és zűrzavar lett úrrá, a rendfenntartó hatóságok inkompetenciája pedig bizalmatlanságot keltett az állam intézményeivel szemben. Ezt a bizalmatlansági indítványt a jövő héten szavazzák meg a parlamentben.

RMDSZ-tájékoztató