Tue. Jun 18th, 2024

Online is aláírható a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés

Akárcsak a Minority Safepack esetében, a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést is alá lehet írni papíron és online itt: http://www.nemzetiregiok.eu/

Kelemen Hunor szövetségi elnök is aláírta az online támogató ívet. Mint korábban rámutatott: az RMDSZ által elindított és a FUEN-nel együtt sikerre vitt Minority Safepack precedenst teremtett Európában, aminek köszönhetően ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani. Leszögezte: minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami kedvez az erdélyi magyar közösségnek.

A Székely Nemzeti Tanács által benyújtott kezdeményezést 2020. május 6-ig mintegy 7 ország 1 millió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az az Európai Bizottság asztalára kerüljön.  Mint ismert, az Európai Bizottság május 7-én vette nyilvántartásba az SZNT kezdeményezését (Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért), amelyben arra kérik a brüsszeli testületet, hogy biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében.