Thu. Feb 29th, 2024

Harminc százalékkal csökkent a pártok finanszírozására fordított összeg

A román miniszterelnök azt nyilatkozta szerda esti brüsszeli sajtóértekezletén, hogy a költségvetési törvénybe bevittek egy módosítást, amelynek értelmében harminc százalékkal csökkent a pártok finanszírozására fordított összeg.

,,Nem tudom pontosan, hogyan oszlik el a pénz (…), de fontos az, hogy összességében harminc százalékkal kisebb a politikai pártok finanszírozására fordított az összeg” – hangsúlyozta Orban.

Az Expert Forum jelezte szerdai közleményében, hogy az idei év költségvetése alapján a pártok a 2020. január elsején regisztrált képviselői létszám alapján, nem pedig a megszerzett szavazatok számának megfelelően kapják a támogatást.

Az Expert Forum azt írja, értékeli, hogy 181 millió lejre csökkent az idei támogatási plafon, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az idei államháztartási törvény azt is előírja: a pártok idén a 2020. január elsején regisztrált képviselői létszám alapján, nem pedig a helyhatósági és parlamenti választások alkalmával megszerzett szavazatok számának megfelelően kapják a támogatást, ahogy azt a pártfinanszírozást szabályozó 2006/334-es törvény leszögezte. Az Expert Forum kéri a jogszabály ezen kitételének eltörlését.

A módosítás kihatással lehet a választásokra – teszi hozzá a civil szervezet, amely szerint a rendelkezés az átláthatóság hiányát eredményezi, ráadásul választási évben.