Tue. Mar 5th, 2024

Winkler Gyula: meg kell őrizni az EU-s támogatásokat, hogy a fejlesztéseket folytathassuk

A magyar ügyek önkormányzati, parlamenti és uniós döntéshozatali szinteken történő képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselőjelölt.

Helyettünk a munkát nem fogja senki elvégezni, hiszen a legjobban mi tudjuk, hogy mire van szüksége közösségünknek. Az RMDSZ amellett, hogy szövetség, csapat is, célkitűzésekkel, programokkal rendelkezik számos szakterületen, legyen az oktatás, mezőgazdaság, turizmus, vidékfejlesztés vagy ipar. Ezekért a célkitűzésekért a különböző döntéshozatali szinteken kell dolgoznunk, hiszen ezek kiegészítik egymást: európai uniós szinten ugyanúgy konkrétumok születnek, mint az önkormányzatokban, vagy a parlamentben, éppen ezért mindenkinek a saját eszköztárával, a maga területén kell tevékenykednie. Ha hiányzik egy láncszem, a teljes érdekérvényesítési struktúra meggyengül” – mondta el Winkler Gyula.

Mint rámutatott, egy másik tétje az EP-választásoknak a támogatások csökkenésének veszélyéhez kapcsolódik: ha a Brexit bekövetkezik, évente 12-13 milliárd euróval kisebb lesz az EU költségvetése. „Sokan Közép-Kelet-Európától vonnák meg ezt az összeget. Románia nettó kedvezményezettje a kohéziós politikának, hiszen eddig több mint 30 milliárd eurót értékű uniós támogatásban részesült, ez duplája annak az összegnek, amit 2007 óta befizetett az unió közös kasszájába. Azt akarjuk, hogy ezek a támogatások maradjanak meg, és növekedjenek, hogy folytatni tudjuk a fejlesztéseket” – hangsúlyozta az EP-képviselőjelölt.