Tue. Jul 16th, 2024

Winkler: EU-s támogatásból szülessen újjá épített örökségünk!

Értékalkotó közösség vagyunk szülőföldünkön, Erdélyben. Épített örökségünk része Európa értéktárának. Az Európai Unió pedig abban is támogat, hogy felújítsuk és közösségünk szolgálatába helyezzük műemlékeinket. Ha felújított műemlékeinket sikerül bevonni a turisztikai útvonalakba, kultúránk olyan értékeit tesszük látogathatóvá, amelyek lehet, hogy évtizedeken keresztül el voltak rejtve a közönség elől” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt.

Szerinte a kulturális turizmus kibontakozási lehetőség, Erdély szórványvidékein pedig kiemelt potenciál rejlik ebben, hiszen a kisebb létszámú magyar közösségeket is megerősíti identitás- és magyarságtudatukban. „Kötelességünk az előttünk járóktól örökölt épített értékeinket átmenteni a következő generációk számára. Az elmúlt 12 évben kulturális örökségünk számára sok értékes támogatást szereztünk meg európai uniós forrásokból. Célunk az, hogy ezek a támogatások 2021 után, az új EU-s költségvetési időszakban is megmaradjanak és növekedjenek” – nyilatkozta a politikus.

Winkler elmondta, kulturális örökségünknek akkor van jövője, hogyha megfelelő finanszírozásokat tudunk biztosítani a felújítási és hasznosítási projektekre. Ehhez nagyon fontos a műemléktulajdonos egyházak, vagy egyéb magyar intézmények együttműködése az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel.