Wed. Jul 24th, 2024

Vincze Loránt: erős közösség vagyunk, amely az akaratot tettekre váltja

2021 után új költségvetési időszak kezdődik az Európai Unióban. Fontos, hogy a támogatásokat érintő döntéseket a mi beleszólásunkkal hozzák meg, hiszen csak ez garantálhatja azt, hogy elegendő pénz jut ezután is a területalapú támogatásokra, vállalkozóink, önkormányzataink munkájának segítésére, műemlékeink felújítására, a térségi támogatásokra” – mondta el Vincze Loránt kedden, Udvarhelyszéken. 

Május 26-án kell megmutatnunk: elegen vagyunk ahhoz, hogy beleszóljunk a dolgok menetébe itthon, az önkormányzatokban, de Bukarestben és Európában egyaránt. Itthon ugyan csak magunkra számíthatunk, de Európában nem vagyunk egyedül: a Kárpát-medencei képviselők körében számíthatunk az anyaországi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági magyarokra is. Közösen fogjuk képviselni a nemzeti érdeket!” – hangsúlyozta az RMDSZ jelöltje.

Európában kéttípusú közösségi mentalitást ismertem meg, és azok több árnyalatát. Voltak olyan közösségek, amelyek a lassú önfeladás útjára léptek: feladták nyelvüket, kultúrájukat és oktatásukat, ma pedig nyelvük elsorvadását nézik tétlenül. Mások, ellenkezőleg: a nagyon nehéz körülmények ellenére összefogtak, erős közösségként építkeztek, újraélesztették nyelvüket, intézményeiket, és ma is a jövőt tervezik. Számomra nem kérdés, hogy az erdélyi magyarságnak a második utat kell választania” – mondta Vincze Loránt. Hozzátette: a május 26-i választás nagy lehetőség arra, hogy megmutassuk közösségünk erejét, és határozott választ adjunk arra, hogy a megmaradás, a helytállás és a fejlődés útját választjuk.