Tue. Jun 18th, 2024

Vincze Loránt: a Minority SafePack úttörő eszköz az európai kisebbségvédelemben

A május 26-i európai parlamenti választás nem a jelöltekről szól, hanem arról, hogy fel tudjuk-e mutatni közösségünk erejét, tudunk-e képviseletet biztosítani közösségünknek Brüsszelben, meg tudjuk-e őrizni súlyunkat Bukarestben és a helyi önkormányzatokban – fogalmazott Vincze Loránt szerdán, Marosvásárhelyen. 

A Marosvásárhelyről származó jelölt megerősítette: bejutása esetén itt fogja megnyitni központi irodáját, Vass Levente szerint pedig ez nemcsak politikai, de egyházi és civil szempontból is fontos lesz, hiszen új intézménnyel fog gazdagodni a város, amelynek szerepe lesz a kapcsolatépítésben, rendezvények szervezésében.

Vincze Loránt szerdán este marosvásárhelyi értelmiségiekkel, egyházi vezetőkkel folytatott eszmecserét a május 26-i választások kapcsán. Úgy fogalmazott, a választás tétje hármas: jog, támogatás és magyarság. Az RMDSZ célja az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, ennek eszköze a Minority SafePack. „Ez nem csodaszer, amely egyik pillanatról a másikra megoldaná összes problémánkat. De úttörő eszköz, mert elérheti azt, hogy az Unió végre érdemben foglalkozni kezdjen a kisebbségek helyzetével. Az első lépést pedig a többi fogja követni” – magyarázta a jelölt. Elmondta: az RMDSZ-nek célja a településeink fejlődéséhez, kulturális örökségünk megőrzéséhez, vállalkozásaink erősítéséhez és a gazdák megélhetéséhez elengedhetetlen uniós támogatások megőrzése és növelése. Nemzetpolitikai szempontból is nagy súlya van az EP-választásoknak, hiszen „az Európai Parlamentben megvalósuló egységes Kárpát-medencei magyar képviselet a korábbinál is erőteljesebb és összehangoltabb, ha úgy tetszik, programatikus lesz a közös munka. Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán olyan megállapodás született, amelyben a Fidesz-KDNP, illetve az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági magyar szervezetek aláírásukkal vállalták a közös fellépést és programot” – fogalmazott Vincze Loránt.