Sun. Jan 29th, 2023

Orban a gyerekpénz növeléséről: a PSD felelőtlenül hozta meg a törvényt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, de csak akkor, ha ez fenntartható; jelenleg nincs pénz ennek növelésére – jelentette be a PNL végrehajtó tanácsának ülése után Ludovic Orban miniszterelnök.

,,Nincs a növelésre elkülönített összeg. A PNL emelni kívánja az összeget, feltéve, ha ez az emelés észszerű, fenntartható, megvan rá a szükséges összeg, és nem eredményez súlyos egyensúlyvesztést a költségvetés vagy a többi állami szociális támogatások terén” – mondta Orban.

A kormányfő azt is bejelentette, a PNL négy módot is fontolgat a PSD által javasolt és a parlament által már elfogadott törvénytervezet hatályba lépésének megakadályozására: vagy alkotmányossági kifogást nyújtanak be ellene, vagy elhalasztják a gyakorlatba ültetést, vagy ,,racionális” növekedésről fogadnak el jogszabályt, vagy felelősséget vállal a módosításért a kormány.

A miniszterelnök szerint a PSD felelőtlenül járt el, amikor a gyerekpénz növekedéséről hozott törvényt, ugyanis a PNL javaslatára már így is érvényben van egy 3,8%-os emelésről rendelkező jogszabály, amelynek az volt a célja, hogy a gyerekpénzt az inflációhoz igazítsák. Az összeg megduplázása azonban felelőtlenség – nyomatékosította Orban.

A képviselőház decemberben fogadta el döntő házként azt a törvényt, amely értelmében 300 lejre nő a gyerekpénz összege, a fogyatékkal élő kiskorúaknak pedig 600 lejes gyerekpénz járna.

agerpres.ro