Fri. Jul 12th, 2024

Romániának van költségvetése

Romániának van költségvetése – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a hétfői kormányülés kezdetén, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét.

,,Üdvözlöm az elnök döntését, aki kihirdette az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét. Romániának van költségvetése. Ugyanakkor viszont meg kell oldanunk egy problémát, amely abból adódik, hogy a PSD megtámadta az alkotmánybíróságon a 114-es sürgősségi kormányrendeletet kijavító törvényt. A megoldást előkészítettük: mint tudják, egy sor reformintézkedést tartunk szükségesnek, mint amilyen a közjogi méltóságok fizetésének befagyasztása, a polgármesterek különnyugdíjára vonatkozó törvény hatályba lépésének elhalasztása egy évvel” – mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett, hogy a jelenleg alkotmánybírósági felülvizsgálatra váró, a 114-es sürgősségi rendeletet módosító törvénybe belefoglaltak egy cikkelyt, amely megakadályozza, hogy a helyi választott képviselők különnyugdíjban részesüljenek. Szintén a módosítás részeként megtiltanák a bérek és nyugdíjak halmozását a közszférában. Mindezek az intézkedések azonban nem léphetnek hatályba, mivel a PSD alkotmányossági kifogást emelt ellenük, tette hozzá a miniszterelnök.

Orban azt is kifejtette, intézkedni kell annak érdekében, hogy eltöröljék az energiaszolgáltatókra kirótt 2 százalékos adót, mert ennek már január elsejétől érvénybe kellett volna lépnie. ,,Nem tartom normálisnak, hogy továbbra is hatályban van ez az adó, csak mert a PSD alkotmányossági kifogást nyújtott be” – jelentette ki Ludovic Orban.