Thu. Jun 20th, 2024

Kelemen Hunor: Mozgósítani fogjuk a szavazókat az EP-választáson és a referendumon való részvételre

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy szavazótábora minél nagyobb számban vegyen részt mind az európai parlamenti választáson, mind a referendumon – jelentette ki Kelemen Hunor, a formáció elnöke a Klaus Iohannis államfővel tartott cotroceni-i megbeszélést követően.

Az RMDSZ vezetője kifejtette, a tíz évvel ezelőtti referendum tanulsága alapján mindent meg fognak tenni, hogy minél nagyobb számban mozgósítsák szavazóikat az EP-választáson, illetve a népszavazáson való részvételre. Hozzátette, egyelőre nem ismeretesek a referendumon megválaszolandó kérdések, de a szavazók előreláthatóan ellen fognak szegülni annak, hogy közkegyelemben részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői. ,,A második, sürgősségi rendeletekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban mi a Iohannis javaslatánál radikálisabbak vagyunk, mert mi úgy gondoljuk, hogy ki kell iktatni Románia Alkotmányából a sürgősségi rendeletek intézményét. Abszolút semmilyen téren nincs szükség sürgősségi rendeletekre” – mondta Kelemen.

Úgy vélekedett: a sürgősségi rendeletek károkat okoztak a társadalomnak, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a jogalkotási hatáskör átruházható lehessen a kormányra. Kivételt ez alól csak háborús helyzetek vagy katasztrófák képezhetnek, a parlamenti vakációk ideje alatt pedig az egyszerű rendeletek gyakorlatát kellene csak megtartani – tette hozzá.

A Iohannis elnökkel folytatott megbeszélés során Kelemen szóba hozta Korond polgármesterének ügyét is, akire 80.000 eurós bírságot szabott ki a marosvásárhelyi ítélőtábla a hivatal homlokzatán megjelenített kétnyelvű szövegért. ,,Azt hiszem, ez az intézkedés teljesen aránytalan és igazságtalan mind a polgármesterrel, mind a közösséggel szemben, de ugyanakkor a törvénnyel szemben is, amely megengedi a kétnyelvű feliratok használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

agerpres.ro