Sun. Jun 16th, 2024

Az EU Tanács elfogadta az Agenda 2030 munkacsoport következtetéseit

Az Általános Ügyek Tanácsa Luxembourgban tartott ülésén megvitatott és elfogadott egyik napirendi pont az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit összefoglaló dokumentum volt. A dokumentumot az Agenda 2030 munkacsoport dolgozta ki, melynek munkálatait, az EU Tanács román elnöksége alatt, Lőrincz Csilla, a Fenntartható Fejlődés Főosztály irodavezetője irányította.

A következtetéseket összefoglaló „Fenntartható Európa 2030-ra” című dokumentumot az Európai Bizottság által január végén kiadott, az Agenda 2030 célkitűzéseinek európai szintű végrehajtásáról szóló elméleti dokumentum alapján dolgozták ki, és 27 cikkelyben mutatja be a tagállamok jövőképét a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósítására vonatkozóan. A két dokumentum az Európai Tanács következtetéseiben megfogalmazott, az Agenda 2030 végrehajtására vonatkozó európai stratégia alapját képező általános irányvonalakat tartalmazza. A Bizottságot arra kérik, hogy dolgozzon ki egy átfogó stratégiát, amelyben határidőket, célkitűzéseket és konkrét intézkedéseket javasol a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek végrehajtására.

A Tanács által jóváhagyott 27 cikkely hozzájárulhat az európai közpolitikák jövőjének alakításához a kulcsfontosságú területeken, mivel a fenntartható fejlődés három pillérére vonatkozik: gazdasági, társadalmi és környezeti. Ugyanakkor ezek képezik majd az új Bizottság stratégiai menetrendjének kialakításáról szóló megbeszélések alapját.

Ebben az összefüggésben megemlítjük Borbély László államtanácsos részvételét a hétfőn Brüsszelben tartott „Fenntartható Európa 2030. A céloktól a megvalósításig” című magas szintű konferencián. A rendezvényen, amelyen európai vezetők és fenntartható fejlődés szakértők vettek részt, az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésének módozatairól beszéltek az Európai Unió szintjén. A Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora felszólalásában, a több mint 600 résztvevő előtt, hangsúlyozta a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósítására irányuló európai stratégia létrehozásának fontosságát.