Tue. Jul 16th, 2024

Kelemen Hunor: bízunk benne, hogy a május 26-i választások utáni Európai Bizottság fogékonyabb lesz az őshonos kisebbségek ügye iránt

Az RMDSZ nélkül nem folytatódik az útépítés az őshonos kisebbségek védelméért. Amíg nem voltunk az Európai Parlamentben, ez az út nem is létezett – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának budapesti ülésén vesz részt.

A Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezést a Szövetség indította a FUEN-nel közösen – közel másfélmillió aláírást gyűjtöttünk össze Európában, amit az új Európai Bizottságban iktatunk a május 26-i választás után. Akkor, amikor ez a kérdés az Unió napirendjére kerül, az RMDSZ-nek ott kell lennie az Európai Parlamentben – nyomatékosított a szövetség elnök.

Csütörtöki jó hír, hogy a Székely Nemzeti Tanács megnyerte az Európai Bizottság ellen indított perét a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzésének elutasítása miatt. Ennek kapcsán az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy ez a kezdeményezés ugyanazt az utat járta be, mint az MSPI: azt követően, hogy a Barroso-féle bizottság elutasította, a luxemburgi bíróság a kezdeményezőknek adott igazat.

Az MSPI és az SZNT kezdeményezése egymással nem áll versenyben, hanem egymást erősíti. Mindkettő az őshonos kisebbségek védelmét, fejlődését, szülőföldjén való felzárkózását tűzte ki célul – összegzett Kelemen Hunor. Meggyőződése, hogy az új Bizottság fogékonyabb lesz az európai polgárok, így az őshonos kisebbségek ügye, törekvései és problémái iránt.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke és az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés jelenlegi helyzetét és az európai kisebbségvédelmi kerettörvény kiharcolásának lehetőségeit ismertette a KMKF-en. Úgy fogalmazott, hogy a kisebbségvédelem témaköre mindig lelencgyermeknek számított az EU-ban. Senki nem mert felelősséget vállalni érte, hivatalosan a tagállamok hatáskörébe tartozik, de szívesen rábízták volna bárkire a gyámkodást, csak szabaduljanak tőle. Ez nekünk, magyar közösségeknek elfogadhatatlan, és változást szeretnénk, ezért tettük közösen nemzeti üggyé a kisebbségvédelmi kezdeményezést. Az RMDSZ és partnereink itthon és szerte Európában mindvégig hittek abban, hogy jó stratégiával és következetes munkával megtörjük ezt az elutasítást – emlékeztetett.

Úgy vélekedett, a Székely Nemzeti Tanács regionális politikai kisebbségi kezdeményezése ügyében született európai bírósági ítélet világosan mutatja, hogy az Európai Bizottság ismét hibázott, amikor elutasította a bejegyzést. Először a Minority SafePackkel, most pedig az SZNT kezdeményezésével kétszer vertünk rá a Bizottságra, hátha harmadik alkalomra már nem lesz szükség, mint a Ludas Matyiban. A per megnyerése azt mutatja, hogy igaz, amit évek óta mindenütt mondunk, hogy az Európai Uniónak kötelessége védelmezni és támogatni az őshonos közösségeket. Ez most a jog szerint ismét igazolást nyert – mutatott rá. A FUEN nevében gratulált az SZNT-nek és felajánlotta a kisebbségi ernyőszervezet támogatását az aláírásgyűjtésben, illetve tapasztalataik megosztását egy újabb kampány felépítésében.

RMDSZ-tájékoztató