Thu. Jun 20th, 2024

Kelemen Hunor az SZKT-n: az RMDSZ európai parlamenti listája az utolsó pillanatig nyitva áll mindenki előtt

Mozduljunk meg együtt, győzzük le a kishitűséget, vigyük előre közös ügyeinket az Európai Parlamentben is – hangsúlyozta Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsának nagyváradi ülésén.

Nehéz dolga van az RMDSZ-nek 2019-ben, az európai parlamenti választási kampányban, de a rá háruló munkát a szervezetben dolgozók csak egy emberként tudják elvégezni. Szükség van mindenkire, aki meg tudja szólítani a magyar embereket – szólt az SZKT tagjaihoz a szövetségi elnök. Meggyőződése, hogy az RMDSZ sikeres lesz 2019-ben – annak ellenére is, hogy időnként arra kényszerítik, hogy védekezzen – egyesek pedig a védekezésre is támadással reagálnak.

A mostani kampánynak óriási tétje van, mert az Európa Unió változni fog. Nagy kérdés azonban, hogy a reformokat követően jó irányba indul-e el a kontinens. A változások a magyarok nélkül vagy a magyarokkal, de mindenképpen megtörténnek. A választás olyan, mint az a vonat, ami május 26-án beérkezik az állomásra: fel lehet szállni rá, de az állomáson is lehet maradni.

Politikai tájékoztatójában a szövetségi elnök úgy fogalmazott: a magyar ügyet leginkább összefogással lehet szolgálni – az RMDSZ ezt ismerte fel a 2014-es európai parlamenti választáson, majd 2016-ban az önkormányzati és parlamenti megmérettetésen is. Szerinte a következő két évben – három választást is beleértve – meg lehet találni mindenki, így a Magyar Polgári Párt számára is a jó megoldást.

Bár az MPP azt a döntést hozta, hogy nem javasol jelölteket az RMDSZ európai parlamenti listájára – de támogatja azt, mert a magyar ügyet szolgálja –, ez az utolsó pillanatig, március végéig nyitva áll, ahogyan az Erdélyi Magyar Néppárt vagy a civil társadalom tagjai előtt is.

A Szövetségi Állandó Tanács rangsoroló döntése nem volt könnyű, hiszen a bejelentkezett jelöltek mindegyike szakmailag felkészült, bátor magyar ember – véli az RMDSZ elnöke. Rámutatott: a két befutó helyet nem lehet öt fele elosztani, és nem igaz, hogy bárkitől is megvonták volna a bizalmat. A SZÁT döntését mindenkinek magáénak kell éreznie, mert ez a választás a közösség jövőjéről szól – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor az Európai Néppárton belül zajló vitára is kitért beszédében. Egyértelmű álláspontja, hogy nem a Fidesz kizárásának kérdése kell foglalkoztassa a néppártot ezekben a hónapokban, a választás előtt. Morálisan és politikailag is kontraproduktív, hogy a legnagyobb európai pártcsalád megosztottságot mutat, nem tud egységesen fellépni – mert ezzel csak a szocialisták malmára hajtják a vizet.

Ha lesz szavazás a Fidesz kizárásáról, az RMDSZ ez ellen szavaz. Viszont abban bízik, hogy március 20-ig ezt a problémát rendezni lehet, és voksolás nélkül zárják le ezt a konfliktust.

Az erdélyi magyar közösség szempontjából a legfontosabb az, hogy az EPP legyen a legnagyobb erő a választások után, ő diktálja majd a reformokat, ami előtt az Európai Unió áll – összegezett Kelemen Hunor.