Thu. Apr 18th, 2024

K. Iohannis: Nem akarjuk emelni a nyugdíjkorhatárt; de megteremtjük a lehetőséget azoknak, akik tovább akarnak dolgozni

A nyugdíjak nőni fognak, az pedig jó ötlet, hogy az oktatásban és az egészségügyben dolgozók később mehetnek nyugdíjba, ha akarnak, mint amit a törvény előír, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök csütörtökön.

,,Mindenki azt kérdi: ,,Nőnek a nyugdíjak?” Igen, nőni fognak. Ez nyilvánvaló, mert akarjuk, nem más okból” – mondta az államelnök a Cotroceni-palotában.

A munkaerőhiány miatt az államfő jó ötletnek tartja azt, hogy az oktatásban és egészségügyben dolgozók később mehessenek nyugdíjba, ha akarnak, és úgy tűnik, hogy nagyon sokan akarnak.

,,És akkor felvetődött, hogy adjunk ezeknek az embereknek lehetőséget, hogy tovább dolgozzanak; és ezeken a megbeszéléseken én is részt vettem. Ezzel elsősorban csökkenne a munkaerőhiány, másodsorban pedig ezek a jól képzett szakemberek tovább dolgozhatnak” – magyarázta Iohannis.

Hangsúlyozta azonban, hogy nincs szó a nyugdíjkorhatár megnöveléséről, ahogyan azt egyes szociáldemokraták állították.

,,Meg fogjuk azonban teremteni a törvényes keretet azok számára, akik tovább akarnak dolgozni. Ez opció jellegű lesz, nem kötelező” – nyomatékosította.

Rámutatott még, a nyugdíjrendszerben nagyon nagy egyenlőtlenségek alakultak ki, tehát világos, hogy a nyugdíjtörvényen javítani kell, hogy a rendszer igazságos, fenntartható is legyen és a nyugdíjak is nőjenek.

agerpres.ro