Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ: töröltük a diszkriminatív előírást az egyetemi felvételi szabályzatból

Ezentúl egyetlen egyetem sem kötelezheti felvételikor, hogy román nyelvből külön vizsgázzanak azok a diákok, akik valamilyen kisebbség nyelvén végezték középiskolai tanulmányaikat. A szabályozás módosítására azt követően került sor, hogy a Nép Ügyvédje hivatalának a figyelmeztetése alapján a tanügyminisztérium pontosította a 2016-ban, a Cioloș-kormány által elfogadott egyetemi felvételi szabályzatát.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: ahogyan a jogvédő hivatal észrevételéből is kiderült, számos olyan egyetem volt Romániában, amely a Cioloș-kormány idején elfogadott egyetemi felvételire vonatkozó országos szabályozás értelmezhetőségéből adódóan külön nyelvvizsgát kért azoktól a diákoktól, akik valamely kisebbség nyelvén végezték középiskolai tanulmányaikat.

„Az egyetemi szabályzat ezirányú értelmezése diszkriminatív volt, ezért az RMDSZ mindent megtett azért, hogy mielőbb pontosítson a szabályzaton. Elfogadhatatlan, hogy annak a magyar diáknak a nyakába, aki ugyanúgy érettségizett román nyelvből, mint egy román diák, további vizsgákat rójanak csak azért, mert magyar iskolába járt.”

A kifogásolt szabályozás diszkriminatív értelmezésére tavaly hívta fel a figyelmet Molnár Zsolt ombudsman-helyettes. Ennek következtében a Nép Ügyvédje hivatalból felszólította a tanügyminisztériumot, hogy módosítsa a szabályozást, amelyre az idei év első napjaiban került sor.  Az ügyről az Asztalos Csaba által vezetett Országos Diszkriminációellenes Tanács is megállapította, hogy diszkriminatív, továbbá a helyzet megoldásában Kovács Irénke oktatási államtitkár is oroszlánrészt vállalt.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője hangsúlyozta: ez az ügy is rámutat arra, hogy mekkora súlya van a magyar képviseletnek, ha az minden szinten biztosított a kormányzati intézményekben és a parlamentben egyaránt.

RMDSZ-tájékoztató