Mon. Feb 26th, 2024

Elutasította a szenátus a parlamenti választás rendszerét módosító kormányrendeletet

Az RMDSZ javaslatára utasította el a szenátus plénuma a parlamenti választás rendszerét módosító, aggályos sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ szerint a jogszabály nem állná ki az alkotmánybírósági normakontrollt. A kormányrendeletről a képviselőház is döntést hoz.

Egyrészt a kormány rendelete nem szigorúan az előrehozott parlamenti választást szabályozza, hanem általánosan módosítja a választási törvényt. Az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos álláspontját ismerjük: ilyen törvénymódosítást csak a parlament alkalmazhat, legkevesebb egy évvel a választás előtt, és nem menet közben. Tilos ezt sürgősségi rendeletekkel módosítani” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője elmondta: csak parlamenti, széleskörű vita útján hozhatók jó, demokratikus döntések.

 

Visszaélésekre ad lehetőséget a kormány rendelete

A hatályos rendelkezések értelmében mozgóurnát csak a mozgásképtelen betegek kérhetnek orvosi igazolással. Ezen a rendelkezésen lazít most a kormány – mondta el Cseke Attila. A rendelet megengedné a mozgóurna használatát este 9 óra után is, és azok számára is, akiknek dolgozniuk kell a választás napján. Továbbá a szavazókörzetek nyitvatartását lehetne éjfélig meghosszabbítani, így az állampolgár az exit-poll és a részleges szavazási eredmények ismertetése után is szavazhatnának. „A kormány módosításai, amennyiben hatályba lépnek, visszaélésekre adnának lehetőséget, hiszen megengednék, hogy este 10 óra után is az utcán legyen a mobil urna. A törvény a demokratikus, igazságos választásokat kell szavatolja” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

 

A kampánycsend megsértése nem minősülne szabálysértésnek

A kormány rendelete nem törli el a kampánycsendet, azonban nem minősítené szabálysértésnek – azaz nem lenne büntethető –, ha valaki mégis a választás napján, kampánycsendben kampányol.  „Szankciók hiányában nem lehet betartatni ezt az előírást. A szavazókörzetekben is lehetne a választás napján kampányolni, hiszen a kormány törli az ebben az esetben eddig érvényes büntetést” – vélekedett a frakcióvezető.

 

Az arányos képviseletet veszélyezteti a kormány rendelete

Jelenleg a megye lakossága határozza meg, hány szenátori és képviselői mandátum jut egy megyére. A kormány rendelete lehetőséget teremt arra, hogy a más településen tartózkodók ne saját megyéjük listájára szavazzanak. „Ha például Kolozsváron több tízezren szavaznak pótlistán, túlzsúfolódnak a szavazókörzetek, és veszélybe kerül az arányos képviselet. Így, ha nagymértékű az átszavazás – például ha több tízezer ember Székelyföldre utazik a szavazás napján –, jelentősen módosulna a választás eredménye, és veszélybe kerülhet a magyar képviselet. A kormány sürgősségi rendelete súlyos egyenlőtlenségeket tartalmaz, és veszélyes precedenst teremt” – összegzett az RMDSZ törvényhozója.

RMDSZ-tájékoztató