Fri. Feb 23rd, 2024

A jövő héten szavaznak a második Orbán-kormány beiktatásáról

A héten, február 17-én, 18-án és 19-én sor került a parlamenti bizottságokban a második Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatására. Seres Dénes képviselő elmondta, sok minisztert negatívan értékeltek, és a parlament plénuma február 24-én szavaz majd a kormány beiktatásáról, amihez a képviselők és szenátorok többségének a támogatására van szükség.

A képviselő ismertette, hogy az RMDSZ a szövetségi elnök, Kelemen Hunor által, levélben felszólította a Nép Ügyvédjét, hogy támadja meg az Alkotmánybíróságon a parlamenti választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet. Kelemen Hunor azzal érvelt, hogy az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a választási rendszer burkolt módosítását, mert ennek több pontja is alkotmányellenes.

Szerdán az RMDSZ javaslatára elutasította a szenátus plénuma a parlamenti választás rendszerét módosító, aggályos sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ szerint a jogszabály nem állná ki az alkotmánybírósági normakontrollt. A kormányrendeletről a képviselőház is döntést hoz.

K.M.