Tue. Jul 16th, 2024

Winkler Gyula: több uniós forrást az önkormányzatoknak

Csökkenteni kell a bürokráciát és több uniós forrást kell juttatni az önkormányzatoknak, mert az így megvalósított fejlesztések valóban az emberek jólétét szolgálják.

Az EU kohéziós politikája pótolhatatlan fejlesztési forrásokat biztosít az önkormányzatoknak. Ugyanakkor csökkenteni kell a bürokráciát és több uniós forrást kell juttatni az önkormányzatainknak. Több mint tíz évvel az uniós csatlakozás után az önkormányzatok bebizonyították, az általuk megvalósított európai projektek valóban az emberek jólétét szolgálják, településeket modernizáltak, infrastruktúrát fejlesztettek az uniós forrásokból, hatékonyan használva fel a megpályázott európai pénzeket” – fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő, aki rámutatott, hogy a számokat megvizsgálva egyértelműen látszik, a központosítás akadályozza a leginkább az uniós források felhasználását.

Az Európai Bizottság lehetőséget ad az ágazati operatív programok forrásainak átcsoportosítására. Ezt Románia az előző költségvetési ciklusban nem használta ki, holott olyan lehetőség, amellyel megelőzhető lett volna, hogy 2 milliárd eurót végérvényesen elveszítsen, többek között a két legközpontosítottabb operatív program, a közlekedési és a környezeti ágazati programok alulteljesítése miatt.  Az RMDSZ szorgalmazza, hogy a kormány minél hamarabb irányítson át 2 milliárd eurót a Regionális Operatív Programhoz a Nagy-infrastruktúra Programból (POIM), hogy az önkormányzataink több fejlesztést tudjanak megvalósítani. A POIM esetében már látszik, hogy kudarcra van ítélve, ugyanis a legfrissebb adatok szerint a rendelkezésére álló pénzkeret alig 53 százalékát szerződtették le, így nyilvánvalóan hasonló helyzetbe kerülünk, mint hét évvel ezelőtt. Ha a kormány most időben lép, és a Regionális Operatív Program, a leghatékonyabb ágazati program többletforrást kap, akkor azt az önkormányzatok a közösség javára tudják fordítani” – magyarázta az EP-képviselő.

RMDSZ-tájékoztató