Tue. Apr 23rd, 2024

Több uniós támogatásra van szüksége az erdélyi magyar közösségnek

Felújított műemlékeink által Erdély fejlődik, Európa erősödik. Épített örökségünk ápolása közösségünk megerősítését és településeink fejlődését szolgálja. Ezért rendkívül fontosak az EU-s támogatások. Azért fogunk harcolni, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek, hogy több, könnyebben lehívható uniós forrásunk legyen!” Hegedüs Csilla Nagypeleskén találkozott a romániai magyar görög-katolikus egyház partiumi képviselőivel.

Az erdélyi települések, a magyar önkormányzatok sikeresebben pályáztak és több pénzt kaptak, mint az ország többi része. Ezért tovább kell növelni a támogatásokat! Azokat segítse az Unió, akik élnek a lehetőségekkel. Kulturális örökségünkre az EU többet költött az elmúlt 12 évben, mint a román állam 100 év alatt. Célunk, hogy ezek a támogatások megmaradjanak!” – mondta el a politikus, majd arra világított rá, hogy épített örökségünk felújítása mellett Romániának csatlakoznia kell a schengeni övezethez, ezáltal megnyílna a Nagypeleskétől másfél kilométerre lévő határ: nőne az idegenforgalom, serkenne a vallási turizmus és növekedne a település jövedelme is.

Azért fogunk harcolni, hogy egy erős magyar képviselettel mindezt megvalósíthassuk, hogy több, könnyebben lehívható uniós forrásunk legyen. Az elmúlt években megtapasztaltam, hogy hol nehezíti meg a pályázók életét a bürokrácia, és tudom azt is, hogy ezen változtatni kell. Én vállalom azt, hogy ahol kell, segítek. De tudom, hogy a változást csak közösen tudjuk elindítani és sikerre vinni. Szakembereket kell hívnunk Erdélybe, akik idejében elhozzák a pályázatokkal kapcsolatos információkat, így segítve önkormányzatainkat, egyházainkat” – tette hozzá Hegedüs Csilla.