Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ: ne érje diszkrimináció az anyákat több gyermek vállalása esetén

Az RMDSZ kiáll a családok támogatása mellett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a hatályos törvények értelmében pénzügyi szempontból hátrányos helyzetbe kerülnek azok a szülők, akik két vagy több gyermeket vállalnak – hívta fel a figyelmet Fejér László, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese, azt követően, hogy a felsőház plénuma hétfőn egy RMDSZ által kezdeményezett jogszabály-módosítást tárgyalt.

 A hátrányos helyzet feloldása végett törvénymódosítási javaslatot fogalmaztunk meg, amelyről első házként döntött ma kedvezően a szenátus – tette hozzá a frakcióvezető-helyettes.

Derzsi Ákos, a felsőház munkaügyi bizottságának tagja elmondta: második gyermek vállalása esetén, például, a szülők kevesebb pénzügyi támogatást kaphatnak az államtól, mint az első gyermeknevelési szabadság alatt, ha a két gyermeknevelési szabadság között kevesebb, mint egy évet dolgoztak, hiszen a juttatás kiszámításánál az elmúlt egy év jövedelmét veszik figyelembe, ami már eleve csökkentett a fizetésükhöz képest. Az RMDSZ tervezete kimondja: a gyermeknevelési szabadság ideje alatt kapott állami támogatás ne legyen kevesebb, mint az első GYES ideje alatt kapott juttatás értéke – részletezte a szakpolitikus.

A kétszeresen sújtó, hátrányos előírást szüntetné meg az RMDSZ tervezete, amennyiben azt a képviselőház is elfogadja azt „Minden eszközzel a családok boldogulását, a gyermekvállalást támogatjuk” – hangsúlyozta Derzsi Ákos. 

Az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője dolgozta ki, a szenátusi szakbizottsági munkálatok alatt is ő tartotta fent a Szövetség javaslatát. Csép Éva elmondta, hogy számos szakmai beszélgetést kezdeményezett ez ügyben a Maros megyei anyákkal, így jutottak arra a következtetésre, hogy a jelenlegi törvényes keret diszkriminatív, ezért sürgősen módosítani kell.

RMDSZ-tájékoztató