Tue. Mar 5th, 2024

Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítvány vitáján

„Egyértelmű, hogy a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal – sem szakmaiakkal, sem politikaiakkal, és nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges „üzemanyaggal” sem. Ma nem látjuk a jó kormányzás feltételeit. Ez nem egy személyes kérdés: nem szabad így értelmezni. Egyszerűen arról szól, hogy kifulladt a mostani kormányzás.  (…)

Ha a kormány nem ülteti gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. A másik lehetőség meg az lehet, hogy nem akar megfelelni a törvényeknek – bár meg vagyok győződve arról, ha a józan eszemre támaszkodom, hogy erről szó sem lehet. (…)

Másrészt az ALDE kormányból való kilépésével a kormány összetétele is megváltozott. Ha be akarjuk tartani az Alkotmányt és azokat a szabályokat, amelyek egy demokratikus állam működését szabályozzák, és mi úgy gondoljuk, hogy mindenkinek kötelessége betartania a törvényeket, a kormánynak egy bizalmi szavazást kellett volna kérnie a koalíció szétesését követően. De másfél hónap alatt ez nem történt meg, a politikai válság egyre csak mélyül, és ez súlyos következményeket is maga után von.

A kormányválság bizalmatlanságot kelt mind a társadalomban, mind pedig a külföldi partnerekben. A bizalmatlanság növekszik, a költségvetési hiány finanszírozási költségei növekszenek, hatalmas kamattal veszünk fel kölcsönt a pénzügyi piacokról, ami kétszer vagy akár háromszor is több mint a régió más országaiban. A kölcsönöknek pedig nem is a beruházások finanszírozása a célja.  (…)

Egy ilyen helyzetben csak egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás lehet: a változtatás és az új esély megteremtése egy új csapattal. Nem a pártokért, nem a politikusokért, nem az államelnökért, hanem minden egyes állampolgárért, és minden egyes állampolgár jövőjéért. Röviden és őszintén ez az oka annak, hogy aláírtuk és megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt. (…)

A következő egy év leforgása alatt három választást kell megszerveznünk, a következő kormánytól pedig ezek az elvárásaink: tisztességes adminisztráció sürgősségi kormányrendeletek nélkül, a költségvetés kiegyensúlyozott kezelése és mindhárom választás becsületes és időben való megszervezése. Ez tiszteletet jelentene az állampolgárok irányába, tiszteletet a társadalom irányába, és felelősséget a jövőért.