Sun. Oct 1st, 2023

Hegedüs Csilla: erős magyar képviselettel befolyásolhatjuk a döntéseket

A májusi európai parlamenti választás egyik legnagyobb tétje az erdélyi magyarok számára az, hogy az Európai Parlamentben, az Unió intézményeiben többségbe kerüljenek azok a politikusok, akik nyitottak a nemzeti kisebbségeket érintő kérdések iránt. „Céljaink megvalósításához erős erdélyi és Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség az Uniós törvényhozásban. Ez a választás számunkra magyar ügy: nekünk ezúttal is össze kell fognunk –nemcsak itthon, hanem az egész Kárpát-medencében” –emelte ki Hegedüs Csilla, a Szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki az RMDSZ Brassó megyei területi küldötteinek tanácsán vett részt.

Az Európai Unió egyértelműen változás előtt áll. „Az erdélyi magyar közösség érdeke az, hogy ennek a reformnak a nyertese legyen, ehhez viszont erős összmagyar képviseletre van szükség Brüsszelben. Ha jól szerepelünk a választásokon, akkor a németek után a magyar csoport lehet a második legnagyobb az Európai Néppártban” – magyarázta Hegedüs.

Az a célunk, hogy megmaradjanak az uniós támogatások, amelyek segítségével településeink tovább fejlődhetnek, iskoláink, templomaink újulhatnak meg. Fontos számunkra, hogy az 1,3 millió ember által támogatott Minority SafePack kezdeményezést sikerre vigyük, és az őshonos kisebbségek jogainak védelme része legyen az Unió reformjának. Soha nem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy létrejöhessen egy európai keretszabályozás, amelynek folytán anyanyelvünk, szimbólumaink szabad használata ne a tagállamok jóindulatától függjön” –részletezte Hegedüs Csilla. Elmondta: minden azon múlik, hogy elég erős lesz-e az európai parlamenti magyar képviselet ahhoz, hogy felléphessen a magyar érdekek és jogok védelmében, hogy befolyásolhassa a számára fontos döntéseket. „Egy jó néppárti szerepléssel az új EB elnöke a bajor Manfred Weber lesz, aki ismeri a problémáinkat, és személyesen is jó kapcsolatot ápol a Szövetséggel. A magyar képviselet és európai partnereink segítségével azon dolgozunk, hogy a finanszírozások megmaradjanak, hogy céljainkat elérhessük” –állapította meg Hegedüs Csilla.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy elindult az európai parlamenti jelölteknek a megmérettetésen való indulásához szükséges aláírásgyűjtés, és az RMDSZ-nek 200 ezer támogató aláírásra van szüksége a választáson való részvételhez. „Ez a választás kulcsfontosságú az erdélyi magyarság, a magyar nemzet és Európa jövőjére nézve. Nekünk erősítenünk kell a Kárpát-medencei magyar képviseletet, hogy kiállhassunk Európában a magyar ügyért. Ehhez kérjük a közösségünk támogatását” – hangsúlyozta.

RMDSZ-tájékoztató