Tue. Mar 5th, 2024

Elkezdődött a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti ülés

Elkezdődött a szenátus és a képviselőház együttes ülése, amelyen a Szociáldemokrata Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványról tárgyal és szavaz a törvényhozó testület.

Az ülést Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vezeti. Bejelentette, hogy 350 törvényhozó van jelen az ülésen.

Ludovic Orban miniszterelnök és kabinetjének miniszterei szintén jelen vannak a teremben.

A két házbizottság döntése értelmében a vita során a kormánynak 60 perc áll rendelkezésére, a pártoknak fenntartott időintervallumok pedig a következőképpen oszlanak meg: PSD – 34 -perc, PNL – 18 perc, USR – 7 perc, Pro Európa csoport – 4 perc, RMDSZ – 5 perc, PMP – 2 perc, kisebbségiek frakciója – 3 perc, függetlenek – 6 perc.

Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt a PSD és az RMDSZ 208 törvényhozója írta alá, és hétfőn olvasták fel a parlamentben. Az indítvány benyújtásának kiváltó oka az volt, hogy a liberális párti kormány egy héttel korábban felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

A bizalmatlansági indítványt 233 törvényhozónak kellene megszavaznia ahhoz, hogy a kormány bukását eredményezze.

Az alkotmány értelmében a kormány felelősséget vállalhat a parlament előtt egy programért, politikai állásfoglalásért vagy törvénytervezetért. A felelősségvállalást követő 3 napon az ellenzék élhet a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségével. Ha az indítványt a parlament elfogadja, a kormány megbukik. Ha azonban a kormány nem bukik meg, akkor a jogszabálytervezet, amelyért felelősséget vállalt, hatályba lép.

agerpres.ro