Sat. Jun 10th, 2023

Cseke Attila: a 2021-es népszámláláson mutassuk fel, hogy egy erős magyar közösség él Romániában

A szenátus plénuma hétfőn jóváhagyta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a 2021-es népszámlálást szabályozza. Az RMDSZ javaslatára a magyar közösség számára kedvező feltételeket ír elő a módosított rendelet, amelyről a képviselőháznak is döntenie kell, csak ezt követően léphet érvénybe. A módosítások egyaránt vonatkoztak nyelvhasználati és módszertani kérdésekre.

2021-ben az Európai Unió országaiban, így Romániában is népszámlálást tartank. A legutóbbi népszámlálás, 2011-ben, Románia állandó lakosságát 20,1 millió főre állapította meg, amiből mintegy 1,2 millió személyt adminisztratív nyilvántartókból (például a nyugdíj- és betegbiztosító pénztárak nyilvántartásával) emelt be az Országos Statisztikai Hivatal a végső adatbázisba, mivel a tényleges összesírás folyamata számos problémába ütközött. A 2011-es népszámláláson a lakosság 6,5 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Újdonságnak számít, hogy a 2021-es népszámlálási kérdőív online is elérhető lesz, az RMDSZ javaslatára ezt magyarul is ki lehet tölteni. A kérdőív több nemzetközi nyelven, és a Romániában élő kisebbségek nyelvén is elérhető kell legyen.

A kormány eltörölné azt a rendelkezést, amely értelmében magyar nyelvű minta-kérdőív alapján is kérdezhettek a 2011-es népszámláláskor a kérdezőbiztosok azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya meghaladja a 20 százalékot. A Szövetség javaslatára ez az előírás visszakerült a szenátus által elfogadott tervezetbe, így nem csorbul az anyanyelv-használati jog.

Továbbá az önkormányzatok által szervezett összeírási helyszíneken, a magyarlakta településeken, magyar nyelvű tájékoztatásban részesülhet mindenki, és a tervezet garantálja az anyanyelv-használati jogokat a népszámlálás népszerűsítésében is.

Szervezési kérdésekben további két fontos rendelkezést is elfogadtak. Egyrészt az önkormányzatok szerepet kapnak a számlálóbiztosok kiválasztásában, másrészt sikerült elérni, hogy civil- és kisebbségügyi szervezetek megfigyelőket küldjenek a népszámlálás országos, megyei és helyi testületeibe. Ez biztosítja az átláthatóságot, és lehetőséget teremt arra, hogy magyar megfigyelők kerüljenek olyan testületekbe, ahol az önkormányzati képviselet ezt nem teszi lehetővé.

A népszámlálás központi testületébe az RMDSZ, a Kisebbségkutató Intézet és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala is küldhet egy-egy képviselőt.

A Szövetség 23 pontban módosította a kormány rendeletét, a felsőház szakbizottsága egyöntetűen fogadta el az összes javasolt módosítást, a döntést pedig a szenátus plénuma erősítette meg. A megfogalmazott javaslatokat az RMDSZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával, a Kisebbségkutató Intézettel és az Országos Statisztikai Hivatallal közösen dolgozta ki.

 

Amennyiben a képviselőház is jóváhagyja az RMDSZ módosításait, és érvénybe lép a törvény, fontos tudni, hogy:

  • Idén ősszel próbanépszámlálásra kerül sor.
  • 2021 elején a lakossági nyilvántartót kiegészítik adminisztratív nyilvántartási adatokkal: például a nyugdíj- és betegbiztosító pénztárak nyilvántartásával, az adóhatóságok, az oktatási regiszterek, a mobiltelefon-szolgáltatók adatbázisaival is.
  • Ez alapján 2021. augusztus-szeptember időszakban elindítják az online népszámlálást. Fontos, hogy mindenki kitöltse a kérdőívet, és magyarnak vallja magát.
  • 2021 októberében és novemberében kérdezőbiztosok kopogtatnak, felkeresik a családokat. Aki nem vett részt az online népszámláláson, bizonyosodjon meg arról, hogy kérdezőbiztosnak nyilatkozik. Azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya meghaladja a 20%-ot, minden kérdezőbiztosnál kell legyen magyar kérdőív, és egy táblagépbe vezeti majd be válaszainkat.
  • Akinek nincs lehetősége online kitölteni a népszámlálási kérdőívet és nem találja otthon a kérdezőbiztos sem, az majd keresse meg az önkormányzat által létrehozott népszámlálási irodát, és töltse ki ott.

RMDSZ-tájékoztató