Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ-es törvénymódosítás a gazdák pénzügyi támogatásáért

Az RMDSZ a gazdák pártján áll. A vidéki emberek életszínvonalának javítása, a termelők támogatása a cél, nem a munkájuk ellehetetlenítése”nyilatkozta szerdán Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, azt követően, hogy a parlament felső háza kedvezően döntött egy, a gazdákat érintő RMDSZ-es törvénymódosítási javaslatról.  

A mezőgazdasági támogatások megvonását is eredményezheti, több erdélyi megyében, az a joggyakorlat, amely szerint a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) kétszeresen bünteti a gazdákat és a közbirtokosságokat is. A Szövetség törvényhozói a probléma megelőzésére dolgozták ki a ma elfogadott tervezetet.

A legelők támogatására benyújtott kérések körül gondok merültek fel számos erdélyi megyében, hiszen a közbirtokossági tagok olykori hibái miatt az APIA kettős szankciót alkalmaz, bünteti a gazdát és a közbirtokosságok egyaránt. A büntetések minden kihágásnál nagyobbak, és halmozódnak az évek során, így akár 50%-os támogatásmegvonáshoz is vezethetnek, vagy a pályázás lehetőségétől teljesen megfoszthatják a közbirtokosságokat” – ismertette Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, a tervezet kidolgozója.

A Szövetség mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: „nem engedhetjük, hogy az ügynökség, a hatályos jogszabályokat értelmezve azokat a közbirtokossági tagokat is hátrányos helyzetbe sodorja, akik nem tévedtek. Olyan törvénymódosítást kezdeményeztünk, amely megtiltja a kettős büntetést”.

A tervezet esetében a képviselőház hozza meg a végső döntést, majd ezt követően léphet érvénybe, amennyiben az államelnök kézjegyével ellátja, és kihirdeti a jogszabályt.

RMDSZ-tájékoztató