Thu. Apr 18th, 2024

RMDSZ: megszavaztuk az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja és nem ért egyet az igazságügyi miniszter legújabb sürgősségi kormányrendeletével, amely gyakorlatilag felülírná azt a kétéves folyamatot, amely idő alatt a parlament széles körben megvitatta és elfogadta a romániai igazságügyi rendszert módosító törvényeket. Ezért a Szövetség támogatni fogja az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, bár nem ért egyet annak minden pontjával.

Az RMDSZ az igazságügyi törvények parlamenti eljárása során is azokat a módosításokat támogatta, amelyek egy átláthatóbb és mindenki számára hozzáférhetőbb igazságügyi rendszert eredményeztek, csökkentették a visszaélések lehetőségeit és több szakmaiságot vezettek be. Továbbá a jogállamiság erősítését és a hatalmi ágak valós egyensúlyát célozta a bírák és ügyészek függetlenségének biztosítása, a karrierijeik szétválasztása által. Mindezek után a Szövetség úgy értékeli, hogy az igazságügyi miniszter által kezdeményezett 7-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmetlen és a romániai igazságügyi rendszert a két évvel ezelőtti állapotokba vezetné vissza.

Az RMDSZ továbbá nehezményezi a sürgősségi kormányrendelet módszerét is mindazok után, hogy parlament, mint a törvényhozásért felelős legitim fórum, széles körű parlamenti bizottsági, plénumi viták után megszavazta ezen törvényeket. 

RMDSZ-tájékoztató