Tue. Mar 5th, 2024

Zilahra érkezett a Varrd magad a viseleted! projekt

Több mint fél éve indult el a Varrd magad a viseleted! SZIT kezdeményezésű program, amely azóta már hét településre jutott el, jelenleg a zilahi nők varrják a hagyományos helyi népviseletet. A program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több érdeklődőt vonz.
Az elmúlt hónapokról, a tapasztalatokról, Bogya Annát, a program kezdeményezőjét kérdeztük.

– Hány településre jutott el eddig a program, s kb. hány személy kezdett el népviseletet varrni?
– A tavaly mikor megfogalmazódott az ötlet, hogy a fiatal nemzedék tanulja meg a népviselet varrás csínját-bínját az idősebbektől, akkor eredetileg három helyszínre terveztük, és őszintén szólva csak remélni mertük, hogy lesz elegendő jelentkező a tanfolyamra. Hatalmas meglepetés volt, hogy a programra már az első tanfolyam megkezdése előtt, ami Krasznán volt, akkora érdeklődést mutattak a szilágyságiak, hogy fejtörést okozott az, hogy hogyan is bonyolítsuk le a szervezést úgy, hogy senkit ne utasítsunk vissza. Úgy éreztük, és most is úgy érezzük, hogy a program értéket teremt, és ezt senkitől nem szerettük volna elvenni, ezért alakult úgy, hogy több, mint húsz településsel már le vannak egyeztetve a tanfolyam időpontjai. Ez hatalmas munkát és szervezést igényel, ezért vontuk be Katona Ibolyát, aki felvállalta a projekt vezetését, amiért a SZIT ve­ze­tősége rendkívül hálás. Immár hét tele­pülésen sikeresen abszolválták a résztvevők a tanfolyamot: Krasznán, Szilágy­ba­go­son, Szilágyballán, Perecsenben, Ippon, Désházán, Magyargoroszlón és most érkezett el a program Zilahra, ahol akkora volt a túljelentkezés, hogy több csoportra osztottuk a résztvevőket. Eddig több mint 160 hölgy vett részt a programban, és ugyanennyi szilágysági népviselet el is készült. Szintén meglepetés volt számunkra, hogy a program milyen fontos közösségépítő jelleggel is rendelkezik, mindenhol nagyon pozitív hatással volt a közösségre, ami legalább olyan fontos, mint az, hogy ilyen nagy számú népviselettel gazdagodik megyénk.

– Milyen eltérések, illetve hasonlóságok vannak a népviseletek között?
Bár mindig nagy szenvedéllyel követtem a népviseletek egyediségét, mégis rendkívül pozitív csalódás volt számomra az, hogy a szilágyság népviseletei mennyire eltérőek telepü­lésről településre, legyen szó akár egymástól néhány kilométerre található falvakról. A pliszírozott szoknyáktól, a bő felsingekig, a bő ujjú lengyelingeken át az egyszerűbb felsőkig, számos típusú viseleteket ismerhettünk meg. Nincs két egyforma népviselet, és a hasonlóság is igen kicsi, ettől válnak igazán értékessé viseleteink. Szilágyság az egyik legszínesebb népviseleti palettával rendelkező térség, olyannyira gazdag, mind motívumokban, mind szabásaiban, hogy néprajzkutatók figyelmét is felkeltette. Programunkhoz csatlakoztak debreceni szakemberek, akik dokumentálják viseleteinket. Máig nem létezik egy olyan kiadvány, amelyben össze lennének gyűjtve ezek, emiatt célul tűztük ki azt is, hogy egy kiadványban apró részletekig megörökítsük ezeket a jövő nemzedék számára.

– Jelenleg Zilahon varrnak a nők. A megyeközpontban hogyan fogadták ezt a programot?
– Zilah volt talán az egyik legna­gyobb pozitív csalódásunk. Olyan magas érdeklődést mint itt, sehol sem tapasztaltunk. Amiatt lepett meg minket ez, mert Zilah az egyik olyan település, ahol nem találtunk forrásokat arra vonatkozóan, hogy volt-e, és ha igen, milyen volt a népviselet. Sajnos sem régi fotókon, sem pedig leírásokban nem bukkantunk rá, és mégis akkora vonzalom van a zilahi magyarok körében a népviseletek iránt, hogy szükségmegoldásként több csoporttal indítjuk el a tanfolyamot. Ez a magas érdeklődés arról árulkodik, hogy a zilahi magyarok erős identitással rendelkeznek, és még erősebben kötődni szeretnének múltunkhoz, mert értik, hogy ez a sikeres jövőnk záloga. Az első csoport úgy döntött, hogy a krasznai viseletet készíti el, reményeink szerint a következőkben a tövisháti viselet megvarrását is elsajátítják majd.

– A következő hónapokban melyik településeken folytatjátok a Varrd magad a viseleted! programot?
– A program jövő hónap elején már Szilágycsehben folytatódik, azt követően Kárásztelken, majd a soron következő Kémer, s Szilágy megye több települése lesz. A részletes program a SZIT Facebook oldalán megtalálható, valamint azok, akik nem találják településüket a programban, azok kérem forduljanak bizalommal Katona Ibolya kolléganőmhöz.

– Ha véget ér ez a kezdeményezés, és lesz még igény, akkor számíthatnak-e arra azok, akik most kimaradtak, hogy ők is bekapcsolódhatnak majd valamilyen módon ebbe a projektbe?
– A programot a magyar kormány támogatásával, a Csoóri Sándor alapon keresztül valósítottuk meg, s idén újra pályáztunk, így folytatni fogjuk a programot. Mindenhová elvisszük, ahol igény fogalmazódik meg rá. Olyannyira sikeres a projekt, hogy Szatmár, Bihar és Maros megye is kérte, hogy terjesszük ki a programot, ezért ez újra fejtörést fog jelenteni a projektvezető számára, de hisszük, hogy értéket teremtünk így erőt is kapunk ahhoz, hogy megvalósítsuk terveinket, hogy Erdély több ezer népviselettel gazdagodjon a következő években. Célunk, hogy értékeinket megőrizzük és újra trendivé tegyük népviseleteinket.