Tue. Mar 5th, 2024

Zilahon is megemlékeztek a holokausztról

Ötödik alkalommal emlékeztek meg a holokausztról csütörtök délelőtt a Zilahi Polgármesteri Hivatal Tükörtermében, ahol Fazakas Miklós alpolgármester fogadta a küldötteket. Az eseményen részt vett E.S. Cord-Meier Klodt Németország nagykövete, E.S. Andrei Grinkevich Belarusz (Fehéroroszország) nagykövete, E.S. Ighor Iniushkin Oroszország nagykövetségének miniszteri tanácsosa, Robert Schorr, a romániai zsidó közösség kulturális igazgatója, Dan Has, a zilahi zsidó közösség elnöke, Virgil Turcas prefektus, Kovács Zoltán Zsolt, az oktatási minisztérium kabinetigazgatója, Felix Koppelmann, a nagyváradi zsidó közösság elnöke, Pop Imre megyegazda, Gudea Mioara tanfelügyelőhelyettes és Calin Cristian Fort városgazda.

A kerekaszal megbeszélésen az alpolgármester ismertette a megyeközpont földrajzi fekvését, gazdasági életét, turisztikai lehetőségeket, a megkezdett és a folyamatban lévő infrastrukturális beruházásokat. Zilah egy multikulturális és multietnikus város, amely európai szellemben fejlődik. Az utóbbi időben számos pozitív visszajelzést kapott a városba látogató vendégek részéről.

A meghívott küldöttek elmondták, hogy a holokausztra való megemlékezés és a vele való együttérzés szent kötelességünk. Arra kell törekedni, és úgy kell élni, hogy hasonló eset soha ne forduljon többé elő a történelemben, ezért össze kell fognunk, és a fiatalokba is tudatosítani kell ennek a tragédiának a súlyát.  Jelenleg sok adat és eszköz áll a rendelkezésünkre, amiből megismerhetjük az akkori eseményeket. Ma már az iskolákban is tanítanak róla, annak ellenére, hogy a rendszerváltás előtt el akarták törölni a nyomát: a zsinagógákat lebontották vagy veszni hagyták, a temetőket nem gondozták.

A mostani és a jövő generációnak kötelessége, hogy a holokausztról megemlékezzen, és az egykori hasonló negatív megnyilvánulásokat vissszaszorítsa, mert csak békében lehet fejlődni és előre haladni.

A német nagykövet a berlini fal egy darabját ajándékozta az alpolgármesternek, annak jeléül, hogy az emberek között a határok meg kell nyíljanak, és a jövőben harmonikusan kell együtt élni, egymás mellett.

Kulcsár Mária