Sun. Jun 16th, 2024

Winkler Gyula: tájékozódjanak idejében a vállalkozók az új EU-s támogatásokról

„A vállalkozóknak idejében kell elkezdeniük a tájékozódást és a felkészülést azokra a változásokra, amelyek az EU-s támogatások területén várhatók 2021 után. Az új költségvetési időszak tervezési folyamatának kellős közepén vannak az EU intézményei, erről végleges döntés várhatóan decemberben születik. A költségvetés tervezésében számolni kell a Brexit lehetőségével, hiszen, ha a britek kilépnek az unióból, akkor évente 12-13 milliárd euróval lesz kevesebb a költségvetés. Ezt a kiesést úgy pótolhatjuk, hogy tagállamonként többet fizetünk a közös kasszába, vagy pedig kevesebbet költünk. Utóbbi esetben nekünk, közép és kelet-európai tagállamoknak komoly hátrányunk származhat a közös agrárpolitika és a kohéziós politika terén, hiszen ezek a programok a teljes EU-s költségvetés kétharmadát teszi ki. Az új költségvetés irányvonalairól a május 26-án megválasztott új uniós képviselet fog dönteni, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen eredménye lesz a közelgő EP-választásoknak” – mondta el Winkler Gyula, aki a Pro Economica Alapítvány meghívására hétfőn, Marosvásárhelyen egy vállalkozói fórumon vett részt.

Winkler Gyula elmondta, az EU új költségvetésében várhatóan változni fognak a hangsúlyok. Nem biztos, hogy Európa ugyanazokat a klasszikus prioritásokat – például infrastrukturális fejlesztéseket – fogja előnybe részesíteni, amelyeket Románia, és inkább olyan költségtételekkel számol nagyobb arányban, amelyek például a klímaváltozással vagy környezetvédelemmel kapcsolatosak. „A mi érdekünk az, hogy ilyen körülmények között is őrizzük meg a számunkra fontos támogatási programokat, azért, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytatni tudjuk” – mutatott rá az EP-képviselő.

A politikus elmondta, a hangsúlyeltolódás első jelei már léteznek: az Európai Parlament megszavazta azt a 2021-ben életbe lépő direktívát, amely az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozik, és amely többek között betiltja az egyszer használatos műanyagból készült élelmiszertartó edényeket, csomagolásokat, poharakat, evőeszközöket, szívószálakat, kavarópálcikákat. Felértékelődnek ugyanakkor a körkörös gazdaság területén születő megoldások, amelyek az anyagok újrahasznosítása révén csökkenthetik a hulladékmennyiséget. „Erre a váltásra érdemes idejében felkészülni és az új, környezetbarát, lebomló és újrahasznosítható anyagokkal kapcsolatos kutatásra koncentrálni. Olyan eredményekre lesz szükség, amelyeket piaci körülmények között lehet hasznosítani, éppen ezért az oktatási-kutatási intézményeknek és a vállalkozóknak az együttműködés irányába kell elmozdulniuk” – hívta fel a vállalkozók figyelmét Winkler Gyula.

A vállalkozók a túlzott mértékű bürokráciát jelölték meg a vállalkozásaik fejlődését akadályozó egyik fő tényezőként. Az EP-képviselőjelölt elmondta, az EU decentralizálni készül: az új költségvetés elköltése tekintetében az EU intézményei megszabják a célokat, és számos esetben tagállami kompetenciába utalják a konkrét döntést arról, hogy ezeket a célokat az egyes országok milyen eszközökkel valósítják meg. A Romániára jellemző bürokrácia visszaszorítása kapcsán két irányból, helyi szintről, illetve Brüsszelből történő nyomásgyakorlásban látja a megoldást.

RMDSZ-tájékoztató