Fri. Feb 23rd, 2024

Útfelújítások Zilahon

– A főutca aszfaltozása egyelőre a Scala mellett abbamarad, ezt a szakaszt befejezzük, és bejelöljük a közlekedési sávokat is. Mindez készen kell legyen a tervezett városnapokra, amelyeket július 26-28 között tartunk. De még be kell építeni az aszfaltba a közlekedési lámpákat szabályzó forgalomellenőrző szenzorokat, mert az aszfalttal együtt ezeket is felmarták. Ezzel folyamatosabb lesz a közlekedés.

A járda és a kerékpárút uniós pályá­zat­ból épül, szeretnénk minél hamarabb azt is elkezdeni. Itt megjegyezném azt, hogy minden fontosabb út felújí­tásakor bicikliutakat is ki fogunk építeni azokon. A következő lépés a Simion Bărnuțiu utca teljes felújítása lesz a Scalatól az ipari övezetig (Michelin és Tenaris gyárakig). Jövőre a Nagy (Gh. Doja) utcán kezdenénk el javításokat. Itt a csatornázás cseréjével kezdjük, utána az útburkolat teljes felújítása következik.

Ezután a Király utca felújítását fogjuk elkezdeni, valószínű két év múlva. Nem dolgozhatunk minden főbb utcán egyidőben, mert ez forgalom­bénítást eredményezne.
A Kraszna utcán is folynak a munkálatok, mintegy 60 százalékban ezek megvannak. Most 15-étől két hétig teljesen lezárjuk egy híd teljes átépítése miatt az utcát. Csak a környező utcákba, vagy az ott lakók forgalmát lehet ebben az időszakban lebonyolítani. A híd utáni létesítményeket csak a terelőúton, Egrespatak felől lehet majd megközelíteni. Hasonló a hely­zet a Kraszna felől Zilahra tartó for­ga­lommal is. Ezek a munkálatok sok kényelmetlenséggel járnak, de igye­kez­tünk a szabadságok és vakációk idejére időzíteni a teljes útzárat, mert ekkor a legkisebb a forgalom a városban.

Két szakaszban, különböző forrá­sokból fogjuk a munkálatokat elvégezni. A mostani szakasz az országos helyi fejlesztési alap (PNDL) pályázatából készül, erre 6,7 millió lejt kaptunk. 9 millióig a város önrésze pótolta ki az összeget. Eredetileg a polgármesteri hivatal felújítására szántuk a kormánytól kapott összegeket, de úgy döntöttünk, hogy fontosabb a Kraszna utca, és áthelyeztük a pénzt erre a célra. Reméljük, az iskolakezdésre teljesen járható lesz a Kraszna utca, és nem okoz torlódást a megnövekedett forgalom. Ezért minden erőt az útra összpontosítottunk, kissé lemaradt a járdák kiépítése, de arra is sor kerül reményeink szerint szeptember vé­géig. Az út átépítésének folytatásához uniós pénzekre pályáztunk.

Természetesen torlódásokkal, kelle­met­lenségekkel jár mindez, de ha nem kezdjük el, nem tűrjük az ideiglenes kellemetlenségeket, soha nem lesznek jó minőségű útjaink. – mondta Fazakas Miklós alpolgármester.

A városban zajló munkálatokról részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.