Mon. Jun 24th, 2024

Kihirdette az államfő a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt.

A törvény – amellyel a kezdeményezők célja átültetni a romániai jogrendbe a pénzmosás elleni uniós irányelvet – többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások reális haszonélvezőit.

Eredetileg elfogadott formájában arról is rendelkezett a jogszabály, hogy ,,kivételt képeznek e kötelezettség alól a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezetei”, az alkotmánybíróság azonban ez utóbbi kitételt alkotmányellenesnek találta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvása nyomán. A taláros testület azzal indokolta döntését, hogy a törvény “objektív és ésszerű indoklás nélkül” kivételez a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezeteivel, így a jogszabály visszakerült a parlamentbe.

A képviselőház június 26-án fogadta el döntő házként az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően módosított tervezetet.

agerpres.ro