Sat. Aug 13th, 2022

Uniós támogatásra van szükség azért, hogy menhelyek épüljenek a családon belüli erőszak áldozatai számára

Románia nem tartja be a saját törvényeit sem: nincs elég menhely a családon belüli erőszak áldozatai számára, bár a törvény ezt előírja – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a kolozsvári tanácsadó központban, ahol Mayer Hajnal szociális munkással, Oláh Emese alpolgármesterrel, Csoma Botond képviselővel és Antal Melánia, a Kolozs megyei Nőszervezet ügyvezető elnökével találkozott. A központ létrehozása hosszas és kitartó munka eredménye, hatalmas előrelépés az erőszakot elszenvedő áldozatok támogatásában.

Amikor a Nőszervezettel elindítottuk a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmunkat, nem is sejtettük mekkora gond van Románia-szerte. Habár sikerült előrehaladást elérnünk a sürgősségi távoltartási rendelet törvénybe iktatásával, tudjuk, hogy még rengeteg a tennivaló. Köszönöm Oláh Emese alpolgármesternek, hogy felkarolta a családon belüli erőszak ügyét, és kitartó munkája által megnyílt Kolozsváron ez a tanácsadó központ, ahol a bántalmazottakon segítenek. Köszönöm annak a csapatnak is, pszichológusoknak, szociális munkásoknak, rendőröknek, akik alázattal és nagyon sok szakértelemmel végzik feladatukat, hogy az erőszak áldozatait támogassák, segítsék őket a gyógyulásban, a felépülésben” – nyilatkozta a képviselőjelölt.

Hegedüs Csilla szerint a családon belüli erőszak a társadalmunkban létező probléma, ezért az Uniónak is tennie kell azért, hogy a jelenséget megállítsa és segítse az áldozatokat. „Azt kell kérnünk az Uniótól, hogy finanszírozzák a menhelyek megépítését, hiszen ezek létfontosságúak. Ugyancsak mindent meg kell tennünk azért, hogy támogassuk a tanácsadó központ működését, hogy legyen elég szakember, így sikerüljön állandó szolgáltatást nyújtania” – fejtette ki.