Tue. Apr 23rd, 2024

Hegedüs Csilla: a műemlékek világnapján azt kérjük az EU-tól, hogy támogassa a visszaszolgáltatott épületek felújítását is!

Az Európai Uniónak és a román államnak rendeznie kell a visszaszolgáltatás alatt álló vagy a már visszaszolgáltatott épületek felújításának támogatási rendszerét! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a műemlékek világnapján a kolozsvári Bánffy-palotában, ahol Vákár István megyei tanácselnökkel, Csoma Botond képviselővel és Balló Tamással, a kolozsvári RMDSZ ügyvezető elnökével a Szépművészeti Múzeum alkalmazottaival találkoztak. Az EP-képviselőjelölt elmondta, hogy nem engedhetjük meg azt, hogy a közösségünk számára emblematikus épületek elvesszenek, visszafordíthatatlanul megromoljon az állapotuk, hanem dolgozni kell azért, hogy az EU több figyelmet szenteljen ezekre és növelje a támogatásokat.

Erdélyben nagyon sok visszaszolgáltatás alatt álló vagy már visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyeknek felújításakor rengeteg problémába ütközünk. Kolozsvár legszebb palotájának, a Bánffy-palota restaurálását a megyei tanács vállalta magára, idén is 4,3 millió lejt különítettek el ennek felújítására, hiszen a visszaszolgáltatás miatt nem sikerült EU-s támogatásokra pályázni. Erdély-szerte rengeteg hasonló példa van, ezért egyik legfontosabb feladatunk, hogy kérjük az EU-tól támogassa ezeknek a felújítását is” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Megmentett épületeink erősebbé, összetartóbbá tehetik közösségünket, munkahelyeket teremtenek, ehhez viszont az kell, hogy megismerjük, magunkénak érezzük örökségünket. „Én azt szeretném, ha mindennapi életünk részévé válnának ezek az épületek. Ha a közösség belakná ezeket, rendezvények, kulturális események színtereivé válhatnának, ha ismét megtelnének élettel, hiszen ez biztosítja azt, hogy a következő száz, ezer évben is állni és élni fognak” – szögezte le Hegedüs Csilla.