Wed. Sep 27th, 2023

Újabb lazító intézkedések lépnek érvénybe augusztus 1-től

Hétfői ülésén a következő lazító intézkedéseket fogadta el az Országos Vészhelyzeti Bizottság:

Kulturális és szórakoztatók rendezvények

Két és három ezrelék közötti településeken:

2.500 fő részvételével kulturális és szórakoztató rendezvényeket lehet szervezni szabadtéren azokon a településeken. Ezeken azok vehetnek részt, akik megkapták mindkét adag oltást, 72 óránál nem régebbi PCR tesztjük, illetve 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük van, ugyanakkor azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen.


Két ezrelék alatti településeken:

75 ezer fő részvételével lehet kulturális és szórakoztató rendezvényeket szervezni szabadtéren azokon a településeken. Ezeken azok vehetnek részt, akiknek megkapták mindkét adag oltást, 72 óránál nem régebbi PCR tesztjük, illetve 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük van, ugyanakkor azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen.

A fertőzöttségi rátától függetlenül 500 főnél több személlyel is lehet rendezvényt szervezni, amennyiben minden résztvevőnek megvan az oltása.

Esküvők, keresztelők, egyéb családi rendezvények

Két és három ezrelék közötti településeken:

szabadtéren 150 személlyelbeltéren 100 személlyel lehet tartani magánrendezvényeket.  Ha minden résztvevő rendelkezik oltással, negatív teszttel, valamint igazolni tudják, hogy az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, akkor beltéren 300 személy is jelen lehet.


Két ezrelék alatti településeken:

Szabadtéren 200 személlyelbeltéren 150 személlyel lehet szervezni esküvőket, keresztelőket. Ha minden résztvevő rendelkezik oltással, negatív teszttel, valamint igazolni tudják, hogy az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, akkor beltéren 400 személy is jelen lehet. A 16 évnél kisebbeket nem számolják bele ebbe a létszámba.

Sportesemények

Két és három ezrelék közötti településeken:

Zárt térben és kültéren a befogadóképesség legtöbb 50 százalékát foglalhatják el nézők. Ezeken azok vehetnek részt, akik megkapták mindkét adag oltást, 72 óránál nem régebbi PCR tesztjük, illetve 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük van, ugyanakkor azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen.


Két ezrelék alatti településeken:

Zárt térben és kültéren a befogadóképesség legtöbb 75 százalékát foglalhatják el nézők. Ezeken azok vehetnek részt, akik megkapták mindkét adag oltást, 72 óránál nem régebbi PCR tesztjük, illetve 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük van, ugyanakkor azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen.

Teljes kapacitással lehet sportrendezvényeket szervezni, amennyiben mindenki rendelkezik oltási igazolással.

Tüntetések

Két és három ezrelék közötti településeken: 100 személlyel


Két ezrelék alatti településeken: 500 személlyel

Képzések

Két és három ezrelék közötti településeken: beltéren 150, kültéren 200 fő részvételével lehet workshopokat, képzéseket szervezni.


Két ezrelék alatti településeken: beltéren 250-re, míg szabadtéren 300-ra növelhető ez a szám.

Konferenciák

Két és három ezrelék közötti településeken: konferenciákat 150 fő részvételével lehet szervezni zárt térben.


Két ezrelék alatti településeken: 300 személlyel

Klubok, bárok

Két és három ezrelék közötti településeken: a bárok, klubok, diszkók kapacitásuk 70 százalékával működhetnek.


Két ezrelék alatti településeken: a kapacitás 100 százalékával. A klubokba csak a beoltottak mehetnek.

Az intézkedéseket a kormánynak is el kell fogadnia.