Thu. Apr 18th, 2024

Továbbra is szétválasztja közösségeinket a schengeni csatlakozás elmaradása

Továbbra is szétválasztja közösségeinket a schengeni csatlakozás halasztása. Mindannyiunk kiállása szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk védeni érdekeinket, ezért május 26-án szavazzunk az RMDSZ-re. Ha összefogunk, és erőt mutatunk fel az európai parlamenti választás napján, akkor a célkitűzéseink megvalósításához is közelebb kerülünk” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt.

Winkler elmondta, a schengeni csatlakozásnak gazdasági és közösségi tétje is van, ezért ennek mielőbb meg kell történnie. A határ történelmi szempontból is összetartozó közösségeket választ szét, de kereskedelmi akadályokat is támaszt, hátráltatva a határ menti közösségek gyarapodását, fejlődését.

Az EP-képviselőjelölt felidézte, a Barroso-bizottság nyolc évvel ezelőtt mondta ki, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozási feltételeket, majd az Európai Parlament két ízben is elfogadott olyan határozatot, amelyben követeli a két kelet-európai ország csatlakozását. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben az Európai Parlament nem tud egyoldalúan döntést hozni. A csatlakozás megvalósulásához az Európai Tanács jóváhagyására van szükség, itt azonban több tagállam – Franciaország, Finnország, és legutóbb Hollandia – rendre vétózta meg a döntést, olyan kifogásokat támasztva, amelyek nem szerepelnek a csatlakozási feltételek között. Ilyen kifogás például az, hogy Romániában sérül a jogállamiság.