Tue. Mar 5th, 2024

Könyv- és lemez bemutató

Szeretettel várunk minden nosztalgiázni kívánó, vagy magát a nosztalgia-divat követőjének valló nézőt, hallgatót a XXI. alkalommal mergrendezésre kerülő

A Báthory István Könyvtár Napja eseményre.

2019. május 28.-án kedden, 17:30 órai kezdettel kerül sor a szilágysomlyói EMKE – Magyar Házban Sarány István “Garabonciások” c. könyvének és a Garabonciás Wandering Magicians “Biztató” c. nagylemezének bemutatójára.

Meghívottak H. Szabó Gyula a könyv szerkesztője, a Kriterion könyvkiadó igazgatója és Csutak István, az országosan elismert és a maga idejében legkedveltebb együttes, a Garabonciás alapítója.

Ötven évvel ezelőtt kezdődött. 1968 szele megérintette térségünket is: bár a kommunista hatalom szorításának enyhülése csak rövid ideig tartott, a pillanatnyi fellélegzés intézmények létrehozását eredményezte, s ezek az intézmények napjainkig meghatározták a hazai magyarság társadalmi, kulturális életét. Ezek az intézmények – köztük a román televízió magyar nyelvű adása – bábáskodott többek között a nyugati világban kibontakozott popkultúra térségünkben való meghonosodása, fejlődése fölött. A temesvári Garabonciás együttes története ennek a kornak a lenyomata. – emlékezik Sarány István, a könyv szerzője.