Tue. Jul 16th, 2024

Több mint 12 ezer személy kapta meg az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető támogatás első részletét

Több mint 12.000 személy kapta meg az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető támogatás első, 250 lejes részletét, július elsejéig pedig 500.000-en használhatják már fel ezt az összeget a programhoz csatlakozott több mint 24 ezer üzletben – tájékoztatott hétfő este az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztrérium.

A tárca június 20-án, hétfő kezdte el feltölteni a 250 lejes összegekkel a már kézbesített szociális kártyákat.

A minisztérium közleménye értelmében a hét végéig további megközelítőleg 350.000 személy jut a szociális kártya birtokába. Az utalványt a kézbesítéstől számított 7-10 napon belül töltik fel az első, 250 lej értékű részlettel. A következő részletek utalása azonban már egyszerűbb lesz, a kedvezményezettek 3-5 nap alatt hozzájuthatnak majd a támogatáshoz.

A Támogatás Romániának kormányzati program keretében biztosított szociális utalványok kibocsátásának és kiosztásának folyamata június 1-jén kezdődött el.

Az év végéig kéthavonta nyújtandó, egyenként 250 lej értékű támogatásra a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek jogosultak. Több mint 2,5 millió kedvezményezett fog részesülni az összesen 3,1 milliárd lej értékű utalványokból, amelyeket részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Jogosultak a szociális támogatásra az 1500 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem éri az 1500 lejt, azok a legalább kétgyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, azok az egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, továbbá a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülők, valamint a hajléktalan személyek.

A kikézbesített kártyákat kéthavonta egyszer töltik majd fel, négy alkalommal (június-július, augusztus-szeptember, október-november, 2022 decembere – 2023 januárja). Az így kapott pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek, az utalástól számított egy éven belül.

A kedvezményezettek listáját a munkaügyi minisztérium állítja össze, a jogosult személyeknek nem kell kérvényezniük a támogatást. A kártyát a Román Posta munkatársai kézbesítik, és kizárólag a partner gazdasági szereplőktől származó élelmiszerek/meleg ételek vásárlására használható. A kártyákat kísérő levélben a kedvezményezettek megtalálják a használati utasítást (beleértve a PIN-kódot is), a partner gazdasági szereplők adatait és egy telefonszámot, amelyet probléma esetén hívhatnak.

A munkaügyi minisztérium minden újabb részlet utalása előtt frissíti a kedvezményezettek listáját, hogy ellenőrizze az esetleg bekövetkezett változásokat.