Thu. Apr 18th, 2024

Adatszolgáltatásra kérik a szőlészeket, borászokat a falugazdászok

Hiánypótló céllal átfogó felmérést készít a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó gazdákról a Partiumi Falugazdász Hálózat.

Az adatgyűjtéshez szükséges kérdőívekkel a térségi falugazdászok a következő hetekben személyesen keresik fel a termelőket, függetlenül attól, hogy az illető gazdák a szőlészettel, borászattal professzionális vagy hobbi szinten foglalkoznak. Az adatgyűjtés során a partiumi falugazdászok azokat a szőlőtermesztőket is összeírják, akik szőlőtermésüket nem borászati célokra hasznosítják. Ehhez hasonlóan azokat a borkészítőket is felkeresik, akik nem rendelkeznek saját szőlőterülettel.

A falugazdászok a kérdőívben a szőlős nagyságára, a művelés módjára és a termelt szőlőfajtákra is kíváncsiak. Külön kérdések vonatkoznak a pincére, a bor termeléséhez, tárolásához és palackozásához szükséges eszközök, felszerelések meglétére, valamint a gazdák borértékesítési szokásaira. Arra is kíváncsiak, hogy a gazdák milyen szakirányú képzettséggel rendelkeznek, szőlészeti vagy borászati tevékenységeik fejlesztésére vettek-e már igénybe uniós vagy hazai támogatási lehetőségeket, illetve kívánnak-e a jövőben ilyesmire pályázni.

Az adatgyűjtés célja a termelők megismerése, a gazdákkal való kapcsolattartás javítása, a termelők igényeihez igazodó képzések és szakmai programok szervezése, ezeken keresztül pedig a partiumi szőlészetek, borászatok fejlesztése. Az adatgyűjtést, akárcsak a partiumi szőlészek, borászok szakmai támogatását szolgáló programokat a Schams Ferenc Terven keresztül a Partiumi Falugazdász Hálózattal együttműködésben a magyar Agrárminisztérium finanszírozza.

Sütő Attila