Tue. Jul 16th, 2024

Thököly Vajk – A belső szoba

A közelmúltban jelent meg Thököly Vajk szilágysági költő új kötete, amelynek címe: A belső szoba. A könyv érdekessége, hogy a költő eddig megjelent hat kötetének egyféle összefoglalója ez. Húsz év ríme, elbeszélése és megzenésített verse olvasható a lapokon, 2002 és 2022 közötti írásai. A könyv előszavát Fábián Zoltán előadóművész írta. Gondolatai híven tükrözik és bemutatják azt az utat, amelyet a szilágysági költő bejárt a szavak, a gondolatok, a versben hordozott keresztyén és emberi értékek nyomán.

„Több mint húsz év hiánypótló munkája a vers erejével, a Szilágyság elkötelezettjeként. Ha csak egy mondatban kellene megfogalmazni Thököly Vajk barátom “A belső szoba” című válogatott műveiből álló kötetét, akkor ez lenne az a sor. Ami bizonyos számomra, az a hitelesség. Nincs megjátszás, az emberek nyelvén történik a megszólítás, a hétköznapi ügyes-bajos dolgokról szólnak a versek, néha olyan magasságokat súrolva, mint az emberi hit, vagy a világ érintetlen igazságai. Tudom, milyen kemény munka több mint két évtizeden keresztül egy olyan úton járni, amely sokszor sok áldozatot és alázatot követel, hiszen jómagam is ezt teszem. 

(Előszó – részlet – Fábián Zoltán)

Aki kicsit is ismeri Thököly Vajk munkásságát, az tudhatja, hogy verseit, gondolatait élő előadásban is oly sok helyre elvitte már Kárpát-medence szerte. Hol magában, hol Fábián Zoltán előadóművésszel közösen. De halljuk, olvassuk saját szavait erről a küldetésről: „Fontosnak tartom, hogy a versek, vagy akár a dalok ne csak könyvekben, vagy hanghordozón legyenek elérhetőek, hanem élő előadásban is elvigyük, átadjuk az embereknek. Jó szívvel tudom ajánlani ezen rendhagyó szolgálatot. A legnagyobb lelki táplálék az Isten igéje, de emellett mi emberek is próbálunk egy kis lelki étekkel szolgálni. Azért is tartom e küldetést, szolgálatot fontosnak, mert olyan emberi értékeket hordoznak e költemények, amelyekre a mai felgyorsult, sokszor önmagából kiforduló világunkban szükségünk van. Mert egy kicsit reményt adnak, egy kicsit megerősítik hitünk, gyökereink, múltunk, jelenünk, jövőnk.”

A közeljövőben az alábbi helyszíneken kerül bemutatásra az új kötet:

2024.06.16. Szalárd – Református templom – 10.30.

2024.06.23. Fugyivásárhely – Református templom – 10.00.

2024.06.30. Bályok – Református templom – 10.45.

2024.07.07. Szilágynagyfalu – Református templom – 10.30.

2024.07.14. Szentjobb – Református templom – 10.00.

Még több infó, még több helyszín Thököly Vajk facebook oldalán olvasható.

A kötetet követően még idén egy hanglemezt is meg fog jelentetni a költő, amelyen eddig megzenésített verseiből válogatva lesz hallható 15 dal. A teljesség igénye nélkül olyan előadók lesznek hallhatók e lemezen, mint Fábián Zoltán Marosvásárhelyen született, Ex Libris díjas előadóművész, Rudán Joe a magyar rocktörténelem élő legendája, Géczi Erika olimpikon, a Kormorán volt dalnoka, a Kárpátia zenekar, a Historica zenekar, Nagy Dávid a Totális Metál gitárosa, Héjja Bella Junior Príma díjas népi előadó, a székelyudvarhelyi Transylvanium zenekar és még sorolhatnánk.

Thököly Vajk költő, 1978-ban született a Szilágyságban. Versei, gondolatai már több előadóművész, zenekar vette lemezre, vitte színpadra, és a világ a zene szárnyain keresztül még jobban megismerhette a Szilágyságot, Erdélyt, a Kárpát-medencét. Gondolatait, verseit, dalszövegeit a Kárpát-medence színpadaitól-Los Angelesig, a Fölszállott a pávaelőadóitól kezdve a magyar rockzene elismert előadóiig megénekelték. Büszkén és szabadon megerősítve azt a hitet, hogy a határon túli magyarság és az anyaországi magyarság egy és ugyan annak a nemzetnek a része. Verseiben egy Istent, szerelmet, reményt, megértést kereső lélek tárulkozik ki. Munkái olyan lemezeken csendültek fel, melyek a MAHASZ (Magyar Hanglemez Szövetség) országos nagylistáján előkelő, vagy akár első helyen szerepeltek. A mai napig hét önálló kötete jelent meg.