Tue. Mar 5th, 2024

Teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket Kelemen Hunor

Teljesen kiiktatná a sürgősségi kormányrendeleteket Kelemen Hunor. A szövetségi elnök a Klaus Iohannis által kijelölt népszavazási témakörök kapcsán beszélt a témáról csütörtökön, Kolozsváron.

Kelemen szerint a referendum kérdéseinek egyszerűeknek kell lenniük, hogy azokat a jogi felkészültséggel nem rendelkező állampolgárok is könnyen megértsék. Mint mondta: ő szigorúbban fogalmazna, mint az államfő, és nem korlátozná a büntetőjog területére a sürgősségi rendeletek kiadásának tiltását, hanem teljesen kiiktatná a sürgősségi rendeleteket, amire egyébként 2013-ban már javaslatot tett az RMDSZ.

Meglátása szerint a kormányt csak arra kellene felhatalmazni, hogy a parlamenti vakáció ideje alatt, katasztrófa- vagy háborús helyzetben egyszerű rendeleteket adjon ki.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelölte az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára meghirdetett referendum témáit.

A népszavazáson egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kérnék ki a lakosság véleményét.

,,Az állampolgároknak el kell dönteniük, akarják-e, hogy elengedjék a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyek büntetését, illetve hogy akarják-e, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket fogadjon el olyan érzékeny területekre vonatkozólag, mint a büntetőjog vagy az igazságügyi rendszer megszervezése” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott csütörtöki sajtónyilatkozatában, hozzátéve, hogy a parlamentet is értesítette a referendum tervezett témáiról.

agerpres.ro