Tue. Apr 23rd, 2024

Az RMDSZ programja az európai parlamenti választásokra: Több uniós pénzt a fejlesztésekre!

Kérjük a regionális fejlesztési pénzek átcsoportosítását!
Ne hagyjuk, hogy a pályázati pénzeket a bukaresti kormányzat elherdálja! Kérjük a források decentralizálását, két milliárd euró átcsoportosítását a Regionális Operatív program javára, hogy ebből helyi közösségeink gyarapodjanak! Ezáltal minden megyében további ötven millió eurót lehet közösségeink javára fordítani.

Külön uniós pénzalapot a megyei fejlesztésekre!
A megyeszékhelyek számára elkülönített fejlesztési alap mintájára hozzanak létre egy uniós alapokból finanszírozott programot a megyei fejlesztések támogatására, alkalmazzák az Integrált Területi Beruházások eszközét minden megyére.
A központosítás folytatása helyett a megyei önkormányzatokat kell megerősíteni, ezáltal biztosíthatjuk a közösségeink számára fontos beruházások megvalósítását.

Legyen pénz uniós forrásokból az erdélyi autópálya építésére!
Az RMDSZ számára mindig prioritás marad az erdélyi autópályák építése. Akkor is az volt, amikor a román pártokat ez nem érdekelte. Annak érdekében, hogy a kormány ne hivatkozhasson pénzhiányra, javasoljuk az építés uniós finanszírozását. Az új kohéziós politika egyik szakpolitikai célkitűzése a „jobban összekapcsolt Európa”, azaz a stratégiai szállítási és digitális hálózatok fejlesztése. Ennek kiemelt prioritásnak kell lennie Románia számára.

Templomok, kastélyok, műemlékek felújítását uniós támogatásokból!
Kulturális örökségünkre az EU 168 millió eurót költött az elmúlt 11 évben. Ez több, mint amennyit a román állam 100 év alatt fordított erre. Célunk, hogy ezek a támogatások megmaradjanak és növekedjenek.

A pályázatokkal járó bürokrácia csökkentését!
Az önkormányzatok munkáját megnehezíti a bürokrácia, évekig kell várni a közbeszerzésekre, külön szakértőket kell alkalmazni a pályázatok megírására. Ez visszafogja a fejlődést, ezért változtatni kell rajta. Csökkenteni kell a haszontalan bürokráciát: egyszerűsíteni kell a szabályokat, és egyértelművé kell tenni az alkalmazási módszertant.