Tue. Apr 23rd, 2024

Az RMDSZ választási programja – Harcoljuk ki az európai kisebbségvédelmi törvényt!

Nem bízhatjuk a kisebbségek jogait pusztán a tagállamok, így csupán a román állam jóindulatára! Az állam és a vezető román politikusok hangos nyilatkozatai ellenére, mi ismerjük a valóságot: Románia nem mintaállam, nincs rendezve a nemzeti kisebbségek helyzete. Ezért is van szükség uniós szintű szabályozásra.

A Minority SafePack-et az RMDSZ kezdeményezte, a magyar emberek pedig aláírásukkal támogatták mindenhol a Kárpát-medencében, és mellénk álltak Európa kisebbségben élő népei is. Most az is rajtunk múlik, hogy törvény szülessen a kezdeményezésből. Ha nem lesz erős magyar képviselet, leseprik a döntéshozók asztaláról a kezdeményezést, és kárba vész sok év munkája, 1.3 millió ember jogos kérése. Viszont, ha ott leszünk és lesz erőnk, partnereket keresünk, többséget alakítunk, és kiharcoljuk a törvényt. A jogszabályokban többek között ezeket rögzítenénk:

Zászlóinkra ne támadhasson senki. Ismerje el és védje uniós törvény nemzeti szimbólumainkat!

A magyar és a székely himnuszból senki nem űzhet csúfot. Fogadja el az Unió nemzeti szimbólumként, büntessék azt, aki himnuszainkra támad!

Garantálja európai uniós törvény anyanyelvhasználati jogunkat! Ne korlátozhassa a román állam annak használatát sem az oktatásban, sem a közintézményekben.

Az európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatását három lépésben tervezzük:

A jelenlegi EU-s keretben könnyen érvényesíthető kérések: a finanszírozások megnyitása a kisebbségi nyelvek és közösségek számára; a kisebbségi művelődési projektek kiemelt támogatása; a sport és egyéb közvetítések területi alapú korlátozásának megszüntetése

Ambiciózus, de a jelenlegi szerződésekbe beilleszthető javaslatok, melyeket a 2020 utáni pénzügyi időszakban lehet elindítani: a kisebbségek nyelvi és kulturális sokszínűségének védelméről szóló jogszabály elfogadása; kisebbségekkel foglalkozó ügynökség létrehozása; a kisebbségi anyanyelvhasználat érvényesítése, például a termékek elnevezése vagy a vészjelzések kétvagy többnyelvű megjelenítése révén

Az alapszerződés módosítását igénylő követelések, amelynek nyomán a kisebbségvédelemért nem csak a tagállamok, de az EU is felel. Az Unió a tagállamokkal közösen kisebbségvédelmi normákat dolgoz ki, ellenőrzi azok betartását és eljárást indít megszegésük esetén, mint ahogyan például a környezetvédelmi szabályozások be nem tartása esetén teszi.

RMDSZ-tájékoztató